Hitchcocks 'Vertigo' beste film aller tijden

Alfred Hitchcocks Vertigo is de nieuwe beste film aller tijden. Hij verdreef Citizen Kane van de eerste plaats in de ‘Sight & Sound Greatest Films of All Time Poll’.

rotterDAM. „En de verliezer is… Citizen Kane.” Zo kondigde het Britse filmtijdschrift Sight & Sound woensdagavond op zijn website de nieuwe editie van zijn Beste Film-lijst aan. Na vijftig jaar de ‘Greatest Films of All Time Poll’ te hebben aangevoerd werd de uit 1941 daterende debuutfilm van Orson Welles over krantenmagnaat Charles Foster Kane van z’n plaats verdreven door Vertigo (1958). Hitchcocks thriller over verliefdheid en obsessie stond in Sight & Sound Greatest Films of All Time Poll in 2002 al op een tweede plaats. Vertigo kreeg 191 van de 864 uitgebrachte stemmen, 34 meer dan Citizen Kane.

Sinds Sight & Sound in 1952 voor het eerst zijn tienjaarlijkse verkiezing organiseerde, is de lijst uitgegroeid tot hét referentiepunt voor filmliefhebbers. Dit jaar werd een recordaantal van duizend critici en filmprofessionals aangeschreven.

In een vergelijkbare enquête onder 358 filmmakers, onder wie Martin Scorsese en Quentin Tarantino, werd Citizen Kane voorbijgestreefd door Tokyo Story (1953) van de Japanner Yasujiro Ozu. Het ingetogen portret van een familie in het naoorlogs Japan eindigde bij de critici op drie.

Naast de nieuwe nummer één waren andere verschuivingen opvallender. Zo staan er maar liefst drie stille films in de toptien: Sunrise op vijf, Man with a Movie Camera op acht en La passion de Jeanne d’Arc op negen. NRC