Hij was maar een clown

Deze agent van de grenspolitie in de Panamese provincie Darien, bij de grens met Colombia, rust even uit voordat hij op moet. Het is niet zijn dagelijks outfit, maar vandaag gaat hij de bewoners van het plaatsje entertainen. Waarom het entertainment juist verzorgd wordt door de grenspolitie heeft nrc.next niet kunnen achterhalen.

Zeker omdat ook bekend is dat de autoriteiten al hun handen vol hebben aan de talloze Cubanen die de grensovergang gebruiken als sluiproute naar de Verenigde Staten.

De immigratiedienst van Panama heeft van januari tot juli dit jaar al 800 Cubanen opgepakt bij de grens met Colombia, dat waren er nog 400 over in heel 2011.

Het gebied is moeilijk begaanbaar, moerassig en gevaarlijk vanwege de verzetsstrijders en drugshandelaren die daar ook actief zijn. Maar omdat de waterroute tussen Cuba en de VS steeds strenger wordt bewaakt, wordt deze landroute nu als alternatief gebruikt.