Hij was maar een clown

In this June 21, 2012 photo, a Panama border police officer dressed as a clown rests on a cot before entertaining residents of the Darien province, on the border with Colombia, in Union Choco, Panama. Panamanian authorities began noticing five years ago that the Darien Gap, the only interruption in the Pan-American Highway, was being used by migrant smugglers, usually to move people from Asia and Africa. Panama's Public Safety Minister Jose Murillo says that the movement of people from Asia and Africa has tapered off but that hundreds of Cubans are now taking the arduous Darien Gap route toward the United States. (AP Photo/Arnulfo Franco) AP

Deze agent van de grenspolitie in de Panamese provincie Darien, bij de grens met Colombia, rust even uit voordat hij op moet. Het is niet zijn dagelijks outfit, maar vandaag gaat hij de bewoners van het plaatsje entertainen. Waarom het entertainment juist verzorgd wordt door de grenspolitie heeft nrc.next niet kunnen achterhalen.

Zeker omdat ook bekend is dat de autoriteiten al hun handen vol hebben aan de talloze Cubanen die de grensovergang gebruiken als sluiproute naar de Verenigde Staten.

De immigratiedienst van Panama heeft van januari tot juli dit jaar al 800 Cubanen opgepakt bij de grens met Colombia, dat waren er nog 400 over in heel 2011.

Het gebied is moeilijk begaanbaar, moerassig en gevaarlijk vanwege de verzetsstrijders en drugshandelaren die daar ook actief zijn. Maar omdat de waterroute tussen Cuba en de VS steeds strenger wordt bewaakt, wordt deze landroute nu als alternatief gebruikt.