Forse toename aantal klachten over uitbuiting arbeidsmigranten

Archieffoto van Poolse arbeidsmigranten in een hotel in de gemeente Westland. Foto NRC / Rien Zilvold

De hoeveelheid klachten over de woon- en werkomstandigheden van arbeidsmigranten neemt snel toe. Sinds augustus vorig jaar verdubbelde het aantal klachten naar zo’n tweehonderd, meldt de Volkskrant vanochtend op basis van registraties van de Stichting Keurmerk Internationale Arbeidsbemiddeling (SKIA).

Een “aanzienlijk deel” van de klachten gaat over ernstige zaken als uitbuiting en het wonen in een kleine ruimte met te veel andere migranten. Volgens het SKIA gaat het bij 30 tot 40 procent van de meldingen om “extreme, mensonterende situaties”.

PVV-meldpunt zorgde voor stijging aantal meldingen

Naast het SKIA meldt ook Migrada, een belangenvereniging voor arbeidsmigranten, een stijging van het aantal klachten van migranten over hun woon- en werkomstandigheden in Nederland. Migrada ontving 40 procent meer klachten. Daarbij kan een rol spelen dat Midden- en Oost-Europeanen sinds begin dit jaar ook klachten in hun moedertaal kunnen doorgeven. Verder zou het omstreden PVV-meldpunt hebben gezorgd voor een toename van het aantal meldingen.

De overheid heeft sinds half maart het Meldpunt Malafide Uitzendbureaus waar klachten kunnen worden gemeld. Daar kwamen sindsdien meer dan 150 meldingen binnen. “Het gaat om arbeidsmigranten die zelf zijn uitgebuit, maar ook om werkgevers die malafide concurrenten melden”, aldus woordvoerder Ivar Noordenbos in de Volkskrant.

    • Pim van den Dool