Federer na uitputtingsslag dichter bij die felbegeerde, nog ontbrekende hoofdprijs

Del Potro rust zijn hoofd op de schouder van Federer na de 163 minuten durende laatste set. foto Reuters / Stefan Wermuth

Niet minder dan twee uur en drie kwartier duurde de beslissende set in de halve finale van het tennistoernooi tussen Roger Federer en Juan Martin Del Potro. De nummer één van de wereld trok de partij uiteindelijk naar zich toe: 3-6, 7-6 en 19-17.

Beide heren kregen in het slopende gevecht om de kans op goud meerdere keren de kans om de partij te beslissen. Maar breakpoints waren aan het duo vanmiddag op het gras van Wimbledon niet bepaald besteed. Federer benutte er slechts twee van de vijftien die hij er kreeg, Del Potro wist van de zeven keer ook twee keer zijn kans te verzilveren.

De Argentijn begon de halve finale sterk en zette Federer redelijk moeiteloos weg. De enerverende tweestrijd kreeg echter vorm in het tweede bedrijf waarna de heren elkaar nauwelijks de ruimte gunden om een voorsprong op te bouwen. Federer was er veel aan gelegen te winnen: hij moest wel om de nummer één van de wereld te blijven aangezien rivaal Novak Djokovic later vandaag nog tegen Andy Murray de andere halve eindstrijd speelt.

De Zwitser wist eveneens dat het olympische goud één van de twee hoofdprijzen is die nog ontbreken in zijn prijzenkast. De andere is de Davis Cup, maar daar zal de bijna 31-jarige legende waarschijnlijk nooit aan geraken.

Sjarapova naar finale ten koste van Clijsters, Serena Williams ook door

Kim Clijsters zal in haar afscheidsjaar niet een van de grote doelen behalen. Dat had olympisch goud moeten worden, maar Maria Sjarapova had daar andere ideeën over. De Russische was te sterk met 6-2 en 7-5:

In de andere halve finale maakte Serena Williams gehakt van Victoria Azarenka: 6-1 en 6-2.

    • Jules Seegers