Expres verliezen, diskwalificatie en nu einde carrière

China's Yu Yang hits a return next to team mate Wang Xiaoli against South Korea's Jung Kyung-eun and Kim Ha-na during their women's doubles group play stage Group A badminton match during the London 2012 Olympic Games at the Wembley Arena in this July 31, 2012 file photograph. Disqualified Chinese Olympic women's doubles player Yu Yang has quit badminton, she told her Chinese microblog. REUTERS/Bazuki Muhammad/Files (BRITAIN - Tags: SPORT BADMINTON OLYMPICS) REUTERS

Acht badmintonners uit Azië zijn vanwege onsportief gedrag gediskwalificeerd. In China is de ophef over de uitsluiting groot.

Shanghai. „Dit was mijn laatste wedstrijd, vaarwel mijn geliefde badminton.” Met deze korte boodschap op haar blog in China nam gisteren badmintonster Yu Yang afscheid nadat zij en nog zeven speelsters waren gediskwalificeerd wegens ‘on-olympisch’ gedrag.

Vier vrouwenteams uit China, Zuid-Korea en Indonesië probeerden dinsdag in Londen hun wedstrijden te verliezen, opdat zij in de kwartfinales waarvoor zij al waren gekwalificeerd, tegen minder sterke tegenstanders zouden spelen.

De verwijdering van de acht speelsters heeft in de Aziatische media voor ophef gezorgd. Doordat de Chinezen koploper zijn in het medailleklassement is de commotie over het calculerende „onsportieve” gedrag van de twee Chinesen het grootst. Bovendien werd dit weggestuurde vrouwenteam beschouwd als het beste ter wereld en gedoodverfde winnaar van olympisch goud.

Yu Yang en Wang Xiaoli wilden de partij in de achtste finales verliezen om te voorkomen dat zij in de kwartfinale tegen het Chinese duo Tian Qing en Zhao Yunlei zouden uitkomen. Zij vreesden deze opponenten het meest. In de kwartfinales betekent verliezen direct uitschakeling.

Met hun coach hebben de twee Chinese speelsters in het openbaar excuses moeten aanbieden („dit was geen olympisch gedrag en daar is geen excuus voor”) en de verwachting is dat deze Spelen voor de coach en de andere speelster de laatste zijn. Het afscheid van Yu Yang is vermoedelijk bepaald door de leiding van de Chinese badmintonfederatie.

Yu Yang is in China een van de bekendste sporters. Zij is medeverantwoordelijk voor de popularisering van de sport, die op scholen, universiteiten en in stadsparken vooral door vrouwen intensief wordt beoefend.

Het excuus van de Chinezen ging gepaard met uithalen naar de regels die het mogelijk maken dat teams de rangorde van de finales kunnen manipuleren door na kwalificatie resterende wedstrijden te verliezen.

Yu schreef in haar afscheidsblog ook dat deze regels „haar dromen op een harteloze manier kapot hebben gemaakt”. Zij zou eigenlijk alleen maar de mogelijkheden van de spelregels hebben gebruikt om te proberen een gouden medaille te winnen.

De Chinese badmintonbond, het olympische comité en de staatsmedia distantieerden zich meteen van de twee speelsters. „Wat is nou belangrijker: een gouden medaille in je zak steken of het imago van China hoog houden en de olympische gedachte verspreiden?”, bekritiseerde staatspersbureau Xinhua het duo.

De officiële kritiek op de eigen speelsters lijkt vooral ingegeven te zijn door de vrees dat China’s imago door de zaak beschadigd raakt.

Correspondent China

    • Oscar Garschagen