En drie andere olympisch huizen

Niet alleen Nederland heeft een nationaal huis. Van Jamaica tot Qatar en Zwitserland, de meeste landen zijn in Londen vertegenwoordigd. Sommigen zijn alleen voor de sporters, hun familie en genodigden. Anderen zijn tegen betaling te bezoeken, of open voor iedereen. En sommige huizen zijn duidelijk afgekeken van het Holland Heineken House. De directeur van het

Niet alleen Nederland heeft een nationaal huis. Van Jamaica tot Qatar en Zwitserland, de meeste landen zijn in Londen vertegenwoordigd. Sommigen zijn alleen voor de sporters, hun familie en genodigden. Anderen zijn tegen betaling te bezoeken, of open voor iedereen. En sommige huizen zijn duidelijk afgekeken van het Holland Heineken House.

De klimwand van het House of Switzerland

De klimwand van het House of SwitzerlandDe klimwand van het House of Switzerland

De directeur van het House of Switzerland, Nicolas Bideau, noemt Nederland „hét voorbeeld”. De Zwitsers stellen voor het eerst hun huis open: „We merkten dat in Peking de huizen onderdeel van gesprek werden.”

Het Zwitserse huis zijn er eigenlijk vier: een podium, een klimwand/toeristisch kraampje, een kroeg en een formeel restaurant. Dat is slim: zo is er voor ieder wat wils. Bij de klimwand stonden eergistermiddag vooral opgewonden zevenjarige jongetjes, in de naastgelegen kraam bladerden hun ouders door foldertjes met ski-oorden. En Lindt levert chocola. In de kroeg zitten jongeren ingespannen naar het schermen te kijken, het restaurant is - het is vlak voor lunchtijd - leeg. Op het podium wordt accordeon gespeeld, en doen 65-plussers zich te goed aan raclette.

Heel opwindend of verrassend is het niet. En dat terwijl Bideau beloofde dat er ,,meer dan bergen en fondue”, zou zijn. Maar de Zwitsers houden het wel gratis.

David Cerny's kunstwerk voor het Czech House in Londen

David Cerny's kunstwerk voor het Czech House in LondenDavid Cerny's kunstwerk voor het Czech House in Londen

De Tsjechen hebben ook goed naar de Nederlanders gekeken. Jirí Kejval, vice-president van het Tsjechische olympische comité en verantwoordelijk voor het Czech House, geeft het zelfs volmondig toe: dat Nederland de inspiratie was: In Peking nam ik een goede Nederlandse vriend mee naar ons huis, waar je alleen op uitnodiging binnenkwam. We hadden net goud gewonnen en vierden feest. Het volkslied werd gespeeld, en politici hielden een toespraak. ‘Is dit hoe Tsjechen feest vieren?’, vroeg hij. ‘Dit zouden Nederlanders een begrafenis noemen’. Hij nam me de volgende avond mee naar het Holland House, waar werd gevierd dat een Nederlandse judoka brons had gewonnen. Brons! Ze straalde. Ik realiseerde me dat de sporters de emotie van het winnen willen vieren. Wij sloegen dat dood met alle officiële bullshit.”

Dus nu doen de Tsjechen het net als de Nederlanders. In de hal van het Design Centre in Islington kijken bezoekers live naar de wedstrijden (tennis, veel tennis), er wordt voorzichtig gedanst, goed gedronken (Pilsner is een van de sponsors), en gegeten (Carlsbad dumplings). Je moet wel betalen, 5 pond.

Czech House is ook bedoeld ter promotie van Tsjechië. Overal liggen foldertjes met toeristische bestemmingen en het ministerie van Handel is duidelijk aanwezig. Kejval: „De Britten kennen ons misschien niet zo goed. Maar we hebben een zelfde soort humor. Dat willen we laten zien.”

Daar slagen de Tsjechen zeker in. Buiten staat een kunstwerk van de Tsjech David Cerny, een stripfiguurachtige dubbeldeksbus die zich al kreunend en steunend opdrukt. De bus heeft al alle Britse media gehaald.

De frietkraam in het Belgium House

De frietkraam in het Belgium HouseDe frietkraam in het Belgium House

De Belgen hebben de mooiste locatie te pakken: de Inner Temple, waar al sinds 1355 Britse advocaten samenkomen. Is het daarom dat het Belgium House wat rustig aandoet? De aanwezigen zitten in de prachtige hal heel rustig naar het zwemmen te kijken. Ook hier is de toegang 5 pond.

Binnen zijn er broodjes met ham, er is champagne en bier (Stella Artois), en er staat een grote smurf. Buiten in de bijzondere tuin staat een frietkraam, voor de echte patat mét, en er worden wafels gebakken. De sporters zitten in een ander - niet voor het publiek toegankelijk - gebouw, waar ook seminars worden gehouden.

De Belgen hebben er verder goed over nagedacht wat ze over hun land aan de Britten willen vertellen. En die zijn met dank aan Bradley Wiggins nu even helemaal fietsgek. Buiten staat dus een groot wielerparadijs, waar de Belgen hun fietsgeschiedenis laten zien (Eddy Merkx opende het huis).

    • Titia Ketelaar