Eerste kabinet-Morsi in Egypte beëdigd

Het nieuwe Egyptische kabinet is bekend. Weinig Moslimbroeders en een onveranderde defensieminister.

Kairo. Het nieuwe Egyptische kabinet telt weinig moslimfundamentalisten en zeven ministers uit de huidige, door het leger benoemde regering. Gisteren is het eerste kabinet onder Moslimbroeder-president Mohammed Morsi beëdigd.

De nieuwe premier, Hisham Kandil, heeft een ploeg samengesteld met veel technocraten. Kandil was zelf een weinig bekende technocraat aan het hoofd van het ministerie van Irrigatie.

Op de lijst staan vier leden van de fundamentalistische Moslimbroederschap. Ze bekleden de ministersposten van Onderwijs, Jeugdzaken, Huisvesting en Informatie – de laatste reguleert de staatsmedia.

De post van minister van Defensie blijft in handen van Mohammed Hussein Tantawi, sinds jaar en dag de chef van de opperste militaire raad. Er werd al aangenomen dat hij zou aanblijven, ten teken dat het leger de zaken van zeer dichtbij blijft volgen.

De minister van Religieuze Zaken is Osama al-Abd, het hoofd van de Al-Azhar-universiteit in Kairo. Eerder werd gespeculeerd dat Kandil de radicale salafistische geleerde, Mohammed Ibrahim, wilde benoemen.

Er komt een nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, Ahmed Gamal al-Din, een hoge politieman. Ahmed Mekky, wordt minister van Justitie. Hij maakte deel uit van een groep rechters die hun stem hebben verheven tegen verkiezingsfraude onder het vorige regime. AP, Reuters, BBC