Eerste bezoek commandant strijdkrachten aan Kunduz

Commandant der strijdkrachten generaal Tom Middendorp. Foto Hollandse Hoogte / Maarten Hartman

Commandant der strijdkrachten generaal Tom Middendorp heeft de afgelopen dagen zijn eerste bezoek gebracht aan uitgezonden eenheden in Afghanistan. Daarna vloog Middendorp door naar Oost-Afrika om in Djibouti aan boord te gaan van de Hr. Ms. Evertsen en Hr. Ms. Rotterdam.

Middendorp, sinds eind juni commandant der strijdkrachten, ging eerst naar het luchtmachtdetachement met vier F-16’s in Mazar-e-Sharif, meldt het ministerie van Defensie vrijdag. De jachtvliegtuigen staan daar paraat voor de politietrainingsmissie en verlenen luchtsteun aan ISAF-troepen.

‘Moeilijke periode met veel onzekerheid’

Ook ging de generaal mee met een voetpatrouille in het district Khanabad in de Afghaanse provincie Kunduz. Na nog een stop in Kabul, waar hij te gast was op het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Nederlandse ambassade vloog hij door naar Afrika. Het amfibisch transportschip Hr. Ms. Rotterdam lost morgen Hr. Ms. Evertsen af als NAVO-vlaggenschip voor de antipiraterijmissie Ocean Shield.

Tijdens zijn bezoeken uitte Middendorp zijn waardering voor het werk van de Nederlanders zo ver van huis. “We zitten in een hele moeilijke periode met veel onzekerheid. Ik begrijp en deel uw zorgen. Daar moeten wij samen doorheen”, refereerde hij aan de bezuinigingen en reorganisatie bij defensie.