ECB alleen bereid onder voorwaarden in te grijpen

De Europese Centrale Bank is bereid opnieuw staatsobligaties te kopen van probleemlanden in de eurozone, maar alleen als die landen steun hebben aangevraagd bij de noodfondsen EFSF of ESM. Dat heeft ECB-president Mario Draghi gisteren gezegd op de persconferentie in Frankfurt na het maandelijkse rentebesluit.

Beleggers reageerden teleurgesteld. Aandelenkoersen daalden gisteren en rentes liepen op. Vorige week had Draghi in een toespraak gezegd dat de ECB er binnen het mandaat alles aan zou doen om de euro te steunen. Beleggers maakten daar uit op dat de ECB met grote middelen zou komen, zoals het massaal en onbeperkt opkopen van staatsobligaties of een nieuwe ronde miljardensteun aan de Europese banksector. Ook gisteren was Draghi fel en strijdbaar. „De euro is onomkeerbaar”, zei hij. De ECB zal er alles aan doen om een terugkeer naar nationale munten te voorkomen. „Het heeft geen zin tegen de euro te speculeren.”

Volgens Draghi is dit een acceptabel middel. Landen die noodsteun krijgen, worden gedwongen een akkoord te tekenen waarin ze beloven te hervormen en te bezuinigen. De ECB loopt dus niet het risico dat de landen die ze op de obligatiemarkt steunt, opeens de noodzaak van bezuinigen niet meer inzien omdat hun rentekosten weer gedaald zijn.

In de praktijk is de zet van de ECB een antwoord op het pleidooi van de Italiaanse premier Monti. Die reisde deze week langs Europese hoofdsteden om steun te zoeken voor verlichting van de druk van Italië op de obligatiemarkt.

De ECB liet de belangrijkste rentestand ongewijzigd op 0,75 procent.

Spierballentaal Draghi maakt geen indruk: pagina 17