Dubbelslag Britten bij baanrennen Velodrome

De Britse teamsprinters hebben gisteren aan de verwachtingen voldaan door goud bij het baanwielrennen te winnen. In het Velodrome snelden Philip Hindes, Chris Hoy en Jason Kenny in de finale tegen Frankrijk naar een tijd van 42,600 seconden. Dat was een fractie sneller dan het ‘oude’ wereldrecord van de Britten in de eerste ronde.

De Nederlandse baanrenners hebben de kwalificaties voor de ploegenachtervolging nipt ‘overleefd’. De Nederlanders werden achtste en gingen daarmee als laatste door naar de finale, die vanmiddag op het programma stond. Met een tijd van 4.08,818 bleven Levi Heimans, Wim Stroetinga, Jenning Huizenga en Tim Veldt ver achter de Britten, die een wereldrecord vestigden met 3.52,499.

Nederland zou het vanmiddag in de eerste ronde van de tussenronde opnemen tegen Rusland. Bij een eerste of tweede plaats behoort het kwartet tot de verliezers van de halve finales en mag het om brons strijden.

Op de teamsprint waren de Nederlandse vrouwen niet succesvol. Yvonne Hijgenaar en Willy Kanis verloren van McCulloch en Meares uit Australië en eindigden op een vijfde plaats. De teleurstelling was groot, temeer daar de vrouwen een Nederlands record reden: 33,090. „Ik heb een dubbel gevoel”, zei Kanis na afloop tegen de NOS. „We rijden twee superritten. We zitten zo dichtbij ze. Maar helaas kwam er geen derde rit.”

De frustratie werd nog groter doordat andere series werden ontsierd door diskwalificatie. In de eerste serie van de Britten ging het mis. Een foutieve wissel werd het Britse team fataal. Het Oekraïense team kreeg hierdoor de zege cadeau. Nederland, dat in de serie van Australië had verloren, was weliswaar 0,6 seconde sneller dan Oekraïne, maar in de series ging het om onderling resultaat en niet meer om tijd.

Ook de finale werd eveens ontsierd door een diskwalificatie. De Chinese Gong Jinjie en Guo Shuang waren het snelst, maar wisselden verkeerd.