‘Dit wil je nooit meemaken’

Douwe Egberts wist voor de beursgang niets van de fraude bij zijn Braziliaanse dochter, zegt financieel directeur Michel Cup.

Douwe Egberts verraste woensdag met de bekendmaking van „boekhoudkundige onregelmatigheden” bij zijn Braziliaanse dochteronderneming. De tegenvallers in Brazilië gaan DE Master Blenders 1753, zoals het bedrijf nu heet, 85 tot 95 miljoen euro kosten.

De Vereniging van Effectenbezitters is boos omdat DE – dat pas sinds juli een notering heeft op de Amsterdamse beurs – de beleggers verkeerd heeft voorgelicht. Zij eist tekst en uitleg én een financiële compensatie voor de gedupeerde beleggers.

De verwarring werd gisteren nog groter toen bleek dat de financieel directeur in Brazilië al in juni op non-actief is gesteld. Financieel bestuurder Michel Cup van DE ontkent dat het ontslag verband houdt met het geconstateerde boekhoudschandaal.

Verklaart u zich nader.

„Ik heb in Brazilië een nieuwe financieel directeur benoemd, simpelweg omdat er een vacature was. De vorige directeur had een carrièrestap gemaakt en er was niet direct iemand om hem op te volgen, dus sinds november zat een interim op die plek. In april heb ik een zeer sterke externe kandidaat gevonden, die per 1 juni kon beginnen. Die benoeming staat dus los van de onregelmatigheden.”

Is de vervangen directeur nog wel werkzaam binnen DE?

„Daar doe ik geen mededelingen over. Dat vind ik niet relevant.”

Kunt u vertellen wanneer de onregelmatigheden zijn geconstateerd?

„Dinsdag ben ik op de hoogte gesteld, woensdag kreeg ik het overzicht van de financiële consequenties. De onregelmatigheden gaan terug naar 2008. Er stonden allerlei vorderingen op de balans die al jaren niet meer inbaar waren. De betalingstermijnen werden verschoven, de data aangepast. Door manipulatie van het systeem leek het alsof dat geld nog zou komen, terwijl dat dus niet zo was.”

Voor de beursgang is DE binnenstebuiten gekeerd. Hoe kan het dat de fraude toen niet aan het licht is gekomen? Hebben de accountants zitten slapen?

„Dat moet uit het onderzoek naar voren komen. Ik wil daar niet op vooruit lopen. Feit is wel dat de onregelmatigheden nú pas boven water zijn gekomen. Wij waren hier niet van op de hoogte ten tijde van het uitbrengen van de prospectus.”

De Vereniging van Effectenbezitters heeft al schadeclaims aangekondigd, omdat uw prospectus niet alle relevante informatie bevatte. Gaat u uw voormalige moederbedrijf Sara Lee aansprakelijk stellen?

„Daar wil ik nog geen uitspraken over doen. Het allerbelangrijkste is nu dat we ons focussen op het afsluiten van het financiële jaar 2012.”

De officiële notering van DE op de Amsterdamse beurs is nog geen maand oud. Hoe vervelend is de timing van dit boekhoudschandaal?

„Dit soort zaken wil je nooit meemaken. En zoiets komt ook nooit gelegen. Wij vinden dit heel vervelend. Het is onze verantwoordelijkheid om het nu weer op te lossen.”