'Der Kater' wordt één jaar: een Bar25 in het kwadraat

Club

Katerholzig, Michaelkirchstrasse 23, Berlijn. ****

Jarenlang kon een technoweekendje Berlijn niet zonder een bezoek aan Bar25. Dat was dan ook meer dan een bar. Eerder een klein pretpark, inclusief circustent, schommel, opblaaspoppen en knusse zitjes. Je kon er uitgaan, afteren, dineren of naar de film. Bar 25 was een instituut.

Maar ook in Berlijn moeten creatieve vrijplaatsen wijken voor de plannen van projectontwikkelaars. Zeker op locaties aan de meanderende rivier de Spree. In het najaar van 2010 sloot Bar25 haar deuren. Een klap voor Berlijn, technohoofdstad van de wereld. Zo’n titel is wat waard, dus mocht initiatiefnemer Christoph Klenzendorf bouwen aan een nieuwe sprookjestuin. Aan de andere oever toverde hij een voormalige zeepfabriek om tot een Bar25 in het kwadraat. Een houten piramide, metershoge graffiti, kampvuren, boeddhabeelden, grote en kleinere paviljoens met hun eigen dj’s. In de Katerholzig (zoiets als ‘houterige kater’) kijk je je ogen uit, samen met vele andere technotoeristen. Want het is allang niet meer alleen voor de Berlijners bij de clubs langs de Spree. Veel Nederlanders, Engelsen, Amerikanen en andere leden van de Easy Jetset staan in de rij. Zij die het Berlijnse deurbeleid kennen, houden zich gedeisd. Een spijkerbroek, donker shirt en sneakers zijn genoeg. Gestreepte overhemden zijn taboe. De Berlijnse türstehers houden niet van netjes. En al helemaal niet van luidruchtig. Dat soort toeristen wordt rücksichtslos geweigerd. Ook bij Katerholtzig, waar het deurbeleid al bijna net zo streng is als bij technotempel Berghain.

In de rij splitsen verstandige buitenlanders hun groep op in twee- of drietallen. „Wir sinds mit zwei”, zeg je na een half uur wachten in je beste Duits. „Where are you from”, antwoordt de doorbitch streng. „Uh, from Amsterdam.” Een „okay”, met een kort knikje richting kassa betekent dat je binnen bent. Waar je je in de rij nog afvroeg waarom je je in vredesnaam liet keuren door een onaardige hippie in een paarse jurk, ben je voorbij de kassa opgelucht. Wow, hier gaan we een toffe avond beleven. Je ziet ook wel dat de Berlijn typerende vervallen look hier zorgvuldig is gecultiveerd en met een investering van enkele tonnen euro’s flink is aangezet. Dit is niet meer vrijblijvend dansen in Berlijnse ruïnes. In deze tent moet gewoon geld worden verdiend. Maar met een entreeprijs van 12,50 euro blijft het goedkoop. En voor dat geld kun je doordansen tot de eerste zonnestralen op de dansvloer schijnen. Niet alleen op de befaamde Berlijnse techno, maar ook op fijne house. Met feestgangers van over de hele planeet. Kortom: een meer dan waardige opvolger van ‘Die Bar’.

Dit weekend bestaat ‘Der Kater’ één jaar, zie katerholzig.de

    • Wilmer Heck