De IQ-partij doet niet mee aan de verkiezingen en is boos

Gunther Niessen, partijvoorzitter van de IQ-partij is boos en spreekt van ‘vuile spelletjes’.

Niet 22, maar 21 politieke partijen doen er aan de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september mee. De kandidatenlijst van de IQ-partij is namelijk ongeldig verklaard, meldt de Kiesraad vanavond. De partij spreekt van ‘vuile spelletjes’.

De IQ-partij ging uit van tien tot twaalf zetels bij de verkiezingen. Ze noemen zichzelf “linkser dan links en rechtser dan rechts”. De belangrijkste punten? Clean energy en clean government. De aarde moet beter worden door het gebruik van schone energie en voor mensen in topfuncties moet er een ‘wolventest’ komen. Partijvoorzitter Gunther Niessen legde het laatst aan Sp!ts uit:

“Wij willen alleen mensen die niet met tweede agenda’s werken, geen wolven in schaapskleren. Daarvoor willen we de wolventest invoeren: mensen in topfuncties worden aan de computer gezet en moeten vragen beantwoorden, een zogenaamde geheugeninhoud herkenningstekst.”

‘Vuile spelletjes’

En die partij doet dus niet mee. De IQ-partij, alleen ingeschreven in kieskring Den Haag, heeft volgens de Kiesraad de verplichte waarborgsom van elfduizend euro namelijk niet betaald. Die wordt alleen terugbetaald als de partij minimaal 75 procent van de kiesdeler behaalt. Partijvoorzitter Niessen is boos en spreekt van ‘vuile spelletjes’.

Meneer Niessen, u doet dus niet mee met de verkiezingen. Teleurgesteld?

“Het is nog maar zeer de vraag of we niet meedoen. Er zijn mensen die vuile spelletjes hebben uitgehaald en ons willen uitsluiten. We gaan beroep aantekenen bij de Raad van State.”

Maar u heeft toch gewoon de waarborgsom elfduizend euro niet betaald?

“Ja, dat klopt. Maar daar ligt het niet aan. Het geld lag klaar en het had ons slechts drie muisklikken gekost om het over te maken. Maar door de trucjes staan we alleen op de kieslijst in Den Haag. Dat is nooit genoeg om een zetel te halen. Als we het geld hadden overgemaakt zouden we dat dus kwijt zijn. Eerst moet onze inschrijving goed geregeld worden.”

Wat voor trucjes zijn er dan uitgehaald?

“Onze 34 kandidaten hebben we niet op het H1-formulier ingevuld, maar op een apart blaadje. In het voorgesprek hebben ze gezegd dat we dat later nog konden doen. Ter plekke kregen we maar vijf minuten om dat handmatig te doen. Dat kan dus niet, we zouden tot drie augustus hebben om dit te herstellen. We zijn gedwarsboomd.”

U heeft toch alle tijd gehad om de aanmelding ruimt van tevoren in orde te maken?

“Ja, het is ook slordig van ons geweest. Maar we hadden de lijst gewoon op een verkeerd briefje staan. Maar ze hebben ons er op gepakt om ons uit te sluiten, terwijl ze ons extra tijd hadden moeten geven.”

We kunnen dus 12 september niet de IQ-partij stemmen?

“We tekenen beroep aan bij de Raad van State en ik heb goede hoop. Als er tenminste eerlijke mensen bestaan die geen trucjes uithalen.”

Lees hier het hele bezwaar van de partij. De woordvoerder van de Kiesraad is niet bekend met de klachten van de IQ-partij.

“De hoofdstembureas beoordelen de kandidatenlijsten, dus daar kan ik niks over zeggen. De kandatenlijst is ongeldig verklaard omdat de waarborgsom niet is betaald. Maar het is voor de partij inderdaad mogelijk om in beroep te gaan tegen de beslissing.”