D66 wil met initiatiefwet einde aan weigerambtenaar

D66 wil een einde maken aan de weigerambtenaar. Foto Hollandse Hoogte / Thomas Schlijper
D66 wil een einde maken aan de weigerambtenaar. Foto Hollandse Hoogte / Thomas Schlijper D66 wil een einde maken aan de weigerambtenaar. Foto Hollandse Hoogte / Thomas Schlijper

D66 heeft een initiatiefwetsvoorstel ingediend dat ervoor moet zorgen dat er geen weigerambtenaren meer zijn. In het voorstel staat dat weigerambtenaren niet langer tot ambtenaar van de burgerlijke stand kunnen worden benoemd. “Daarmee sterft de weigerambtenaar uit”, stelt D66 vanavond.

Het wetsvoorstel (pdf) is een initiatief van Kamerleden Gerard Schouw en Pia Dijkstra. Eerder deze week werd bekend dat minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) dit jaar weigerambtenaren niet wil verbieden, ook al heeft de Tweede Kamer dit in een motie geëist. Spies liet de Kamer weten dat dit in een wet moet worden vastgelegd. Aan een wetsvoorstel wil ze gezien de demissionaire status van het kabinet niet meer beginnen.

“Hierdoor blijft het zo dat homostellen in theorie nul op het rekest kunnen krijgen bij het gemeentehuis als ze in het huwelijksbootje willen stappen”, aldus D66. Schouw stelt dat wie ervoor kiest trouwambtenaar te worden, de wet hoort uit te voeren.

“Kun je geen onderscheid maken tussen het burgerlijk en kerkelijk huwelijk, dan ben je niet geschikt voor de functie van ambtenaar van de burgerlijke stand.”

‘Uitvoering wet weeg zwaarder dan mening ambtenaar’

Ook zorgt het wetsvoorstel ervoor dat in elke gemeente minstens twee ambtenaren van de burgerlijke stand aanwezig moeten zijn die geen weigerambtenaar zijn. Verder beoogt het wetsvoorstel dat weigerambtenaren bij een ontslagprocedure geen beroep meer kunnen doen op de regel dat zij het slachtoffer zijn van indirect onderscheid op grond van godsdienst.

Dijkstra:

“In Nederland heb je de vrijheid om te trouwen met wie je wilt, die vrijheid moet niet beperkt worden door een ambtenaar. Na elf jaar discussie willen we dat de wetgever nu principieel uitspreekt dat het belang van uitvoeren van de wet zwaarder weegt dan de mening van weigerambtenaren.”