Curaçao gaat op 19 oktober naar de stembus

De regering van Curaçao is gevallen nadat twee Statenleden de coalitie van premier Schotte de rug hebben toegekeerd. Foto Flickr / Benjamin Reed

De inwoners van Curaçao gaan op 19 oktober naar de stembus om een nieuwe regering te kiezen. Vanochtend werd definitief duidelijk dat het kabinet van minister-president Gerrit Schotte is gevallen.

In een persverklaring maakte Schotte vandaag bekend dat de regering het parlement en de Staten ontbindt en haar ontslag indient. De situatie in het land vraagt volgens de premier om een krachtig beleid om de overheidsuitgaven te saneren en de sociaal-economische situatie in het land te verbeteren. Daarvoor heeft de regering volgens Schotte een solide meerderheid nodig in het parlement, schrijft persbureau Novum.

Statenlid Rozier, tevens fractieleider van regeringspartij MFK, zegde zijn steun voor Schotte eergisteren op. Hoewel aanvankelijk onduidelijk was of Rozier zijn zetel wel of niet zou opgeven, maakte hij bekend dit niet te willen doen. Hierdoor raakte de regering van Schotte haar geringe meerderheid kwijt.

AANLEIDING CRISIS INTEGRITEITSKWESTIES EN RELATIE MET NEDERLAND

Schotte’s regering kwam zondag al onder grote druk te staan toen Statenlid Eugene Cleopa zijn steun en zetel wegnam van de coalitie. Aanleiding voor het opstappen van Cleopa en Rozier en de daarmee gepaard gaande regeringscrisis is een reeks incidenten rond de integriteit van het de leden van het kabinet en meningsverschillen over de relatie met Nederland.

Nieuwsitem van de NOS over de politieke crisis op Curacao na het besluit van Cleopa:

De nu gevallen coalitie van MFK, Pueblo Soberano en MAN kwam in de herfst van 2010 tot stand nadat de Nederlandse Antillen waren opgesplitst in de landen Curaçao en Sint Maarten en de Nederlandse gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

    • Hans Klis