Computerstoring kost beursbedrijf 360 miljoen

Knight Capital verloor miljoenen op de beurs. Beleggers en klanten wantrouwen het bedrijf. De topman moet het nu redden.

Traders from Knight Capital watch CEO Thomas Joyce give a television interview from the company's post on the floor of the New York Stock Exchange August 2, 2012. Knight Capital Group Inc is being forced to raise money after an erroneous trading position wiped out $440 million of its capital, the firm said on Thursday, causing its shares to shed more than half of their value. REUTERS/Brendan McDermid (UNITED STATES - Tags: BUSINESS) REUTERS

Het is alsof je net na een zware stomp in de maag nog vlug je bus moet halen. Zo voelt Thomas Joyce, topman van market maker Knight Capital, zich na een financiële opdoffer op donderdag. De Amerikaanse financiële dienstverlener verloor ruim 360 miljoen euro op de beurs nadat het, naar eigen zeggen, een softwareprobleem had ondervonden. Het aandeel Knight Capital zakte 70 procent van 8,47 euro naar 2,58. Door het enorme verlies moet Thomas Joyce nu naarstig op zoek naar alternatieve fondsen en klanten om het bedrijf te redden.

Het bedrijf plaatst orders op de beurs, vaak in opdracht van andere bedrijven. Woensdagmorgen New Yorkse tijd, na het openen van de beurs, kocht en verkocht Knight Capital drie kwartier lang per abuis miljoenen aandelen van ruim 140 beursgenoteerde bedrijven tegen ongunstige prijzen. Dat veroorzaakte vreemde schommelingen op de Amerikaanse beurs en een miljoenenverlies voor Knight Capital.

Toen het nieuws van de storing bekend werd, zette beursbedrijf NYSE Euronext tijdelijk de handel in een aantal aandelen stil. Grote klanten van Knight Capital schortten daarop tijdelijk hun orders op. Beleggers geven sinds donderdag aan maar weinig vertrouwen te hebben in het bedrijf.

Knight Capital verhandelt op de Amerikaanse beurs een slordige 20 miljard dollar per dag. Het bedrijf had woensdag voor het openen van de beurs nog nieuwe software geïnstalleerd. Daarna ging het grondig mis. De gebeurtenis noopte de klanten van het bedrijf tot handelen. TD Ameritrade, naar handelsvolume de grootste effectenhandelaar in de Amerikaanse retailhandel, zei tijdelijk zijn transacties via Knight Capital stop te zetten tot er opheldering komt. Ook andere klanten zoals de vermogensbeheerders Vanguard en Fidelity Investments zeggen geen orders meer te plaatsen.

Het computerprobleem is een morele klap voor topman Joyce. Hij is een fervent voorstander van automatisering en uitte na de beursgang van sociaal netwerksite Facebook in mei dit jaar nog kritiek op Nasdaq. Het Amerikaanse beursbedrijf werd verantwoordelijk geacht voor een technische storing waardoor de beursgang grote vertraging opliep.

    • Thomas Keirse