Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Campagne 2012: de belangrijkste spelers op Twitter

Als je met de ogen van nu naar The War Room kijkt, de bekroonde documentaire die de turbulente campagne van Bill Clinton volgt voor de presidentsverkiezingen van 1992, valt meteen één ding op: de snelheid van communicatie. Of liever gezegd: het gebrek daaraan. Een deel van de behoedzaamheid die The New York Times constateerde in

Als je met de ogen van nu naar The War Room kijkt, de bekroonde documentaire die de turbulente campagne van Bill Clinton volgt voor de presidentsverkiezingen van 1992, valt meteen één ding op: de snelheid van communicatie. Of liever gezegd: het gebrek daaraan. Een deel van de behoedzaamheid die The New York Times constateerde in de campagneteams van Barack Obama en Mitt Romney, komt door de onwaarschijnlijke snelheid waarmee informatie wordt gedeeld. Een verkeerd woord, en het is een seconde of twee later getweet. Drie seconden later is het geretweet, na twee minuten is het een trending topic, en een rel is geboren.

Waarmee ik maar wil zeggen: vergeet even de kabelzenders, talk radio, en de campagnesites. Twitter is het beste medium om de campagne van 2012 te volgen. (En om die zin gaan we in 2016 weer smakelijk lachen, maar goed). Dit is een kleine handreiking, een volstrekt onvolledig overzicht van cruciale spelers. Geen politici, daar kom ik later nog eens op terug. Tips van de belangrijkste twitteraars, die het volgen van de campagne een stuk leuker maken. Aanvullingen in de comments!

@EricFehrn
Eric Fehrnstrom is de rechterhand van Mitt Romney. Betaald om hem uit de wind te houden, maar is soms zelf nog wel eens het middelpunt van een stormpje. Leerzaam en vermakelijk waren dit voorjaar zijn uitwisselingen met @davidaxelrod, maar nu de campagne opwarmt, beperkt hij die.

@davidaxelrod
Voormalige rechterhand van Barack Obama. Maar nog steeds is David Axelrod his master’s voice. Onmisbaar om te weten wat morgen de anti-Romney-spin zal zijn in Obamaland. Berucht om zijn slordigheid: er schijnen nog altijd kruiwagens vol brillen en telefoons van hem te liggen.

@daveWeigel
Altijd op pad, altijd aan het tweeten, deze journalist van Slate.com. Geestig, sarcastisch en vol inside jokes. Maakt geen geheim van zijn steeds wisselende politieke voorkeuren.

@EWErickson
De invloedrijkste conservatieve blogger na de zeer bekende Michelle Malkin heet Erick Erickson, oprichter van het robuust-conservatieve RedState.com. Tweet net zo veel over zijn kinderen als over Mitt Romney, maar spaart niemand.

@Politicoroger
Politiek commentator van politico.com. Om onduidelijke redenen is Roger Simon dol op Nederlanders. Zijn columns zijn gevreesd op het Witte Huis en Capitol Hill, zijn tweets overigens ook.

@MikeAllen
Auteur van het dagelijkse playbook. Hij neemt elke ochtend de temperatuur van Washington op, en beschikt vaak over de beste bronnen.

@the_fix
Het pseudoniem van commentator Chris Cillizza van The Washington Post: sportfanaat, quizorganisator en kennelijk dol op gokken, gezien zijn constante speculaties over vicepresidentschap van Mitt Romney.

@Fivethirtyeight
De enige politieke journalist in de Verenigde Staten die altijd, maar dan ook altijd, iets schrijft dat niemand anders schreef. Nate Silver, blogger van The New York Times, houdt meer van sport en statistiek dan van politiek, en gebruikt zijn kennis voor verrassende verhalen. Hij rekent Obama overigens naar een flinke voorsprong voor november.

@RyanLizza
Politiek journalist van The New Yorker, met een heel fijne pen. Een van mijn persoonlijke favoriete auteurs. Niet veel over te zeggen, gewoon lezen.

@JeffreyToobin
Ook van The New Yorker, en een groot kenner van de rechterlijke macht. Beschikt over goede bronnen in het Hooggerechtshof, en is goed om te volgen als het Hof en het Witte Huis elkaar tegenkomen.

@The_Onion
The Onion. Satire op journalistiek en politiek zoals het bedoeld is. Omdat relativering nodig is.