Bureau legt ISO-certificaat Odfjell onder de loep

Sinds zaterdag ligt het tankopslagbedrijf Odfjell volledig stil toen bleek dat al decennia geen controles waren uitgevoerd aan de olietanks. Foto Hollandse Hoogte / Arie Kievit

Het bureau dat de ISO-certificaten heeft verstrekt aan Odfjell gaat onderzoeken of die afgifte nog gerechtigd is nu het Rotterdamse olieopslagbedrijf gesloten is. Dat stelt een woordvoerder van Lloyd’s Register Quality Assurance (LRQA), meldt persbureau Novum.

Odfjell is in het bezit van een ISO9001-certificaat, dat eisen stelt aan het kwaliteitsmanagement, en ISO14001, dat wat zegt over het milieumanagementsysteem. Gisteren ontstond ophef omdat deze organisatiecertificaten twee maanden geleden zijn afgegeven, terwijl de milieudienst tegelijkertijd misstanden constateerde bij het bedrijf.

LQRA gaat een ‘special surveillance audit’ uitvoeren. Dat gebeurt vaker als omstandigheden voor een bedrijf veranderd zijn, zegt de woordvoerder. Naar aanleiding van het onderzoek kan het certificaat al dan niet worden ingetrokken. Ook kunnen extra eisen worden gesteld aan het bedrijf. De woordvoerder benadrukt dat de afgegeven certificaten nooit een garantie vormen dat er geen ongelukken kunnen gebeuren binnen het bedrijf.

Odfjell ligt onder vuur vanwege milieu- en veiligheidsovertredingen. Sinds zaterdag ligt het tankopslagbedrijf volledig stil toen bleek dat al decennia geen controles waren uitgevoerd aan de olietanks. De Onderzoeksraad voor Veiligheid is een onderzoek begonnen naar het in opspraak geraakte tankopslagbedrijf.

    • Lex Boon