‘Kromo’ als snelste naar halve finale 50 vrij - boogschutter stunt tegen wereldtopper

‘Kromo’ kwam vanochtend, op de ochtend na haar gouden race, alweer in actie op de 50 meter vrij en plaatste zich als snelste voor de halve finales. Boogschutter Rick van der Ven stuntte door een Zuid-Koreaanse wereldtopper naar huis te sturen en zo de kwartfinales te halen.

Kromowidjojo reageert blij na het halen van de halve finales op de 50 meter vrije slag. Foto AP / Jae C. Hong

Ranomi Kromowidjojo kwam vanochtend, op de ochtend na haar grandioze en wereldwijd geprezen overwinning op de 100 meter vrij, alweer in actie bij de series op de 50 meter vrije slag. ‘Kromo’ klokte met 24,51 de snelste tijd en plaatste zich daarmee zoals verwacht voor de halve finales van vanavond. Morgenavond staat de finale op het programma.

Marleen Veldhuis, die haar carrière hoopt af te sluiten met een olympische medaille op de 50 vrij, deed ook wat ze moest doen en ging met 24,57 seconden als nummer twee door naar de halve finales. Vier jaar geleden eindigde Veldhuis in Peking als vijfde in de olympische finale.

Boogschutter zorgt voor daverende verrassing

Handboogschutter Rick van der Ven zorgde vanochtend in Londen voor een grote verrassing. De Nederlander versloeg in de achtste finales van het olympisch toernooi de Zuid-Koreaanse wereldtopper Im Dong-hyun met 7-1 en staat in de kwartfinales.

Van der Ven leek geen goede papieren te hebben in zijn partij tegen de Zuid-Koreaan, want Im Dong-hyun, de nummer twee van de wereld, schoot in de plaatsingsronde afgelopen vrijdag nog een nieuw wereldrecord. Van der Ven schoot echter uit de startblokken en won meteen de eerste set. Het tweede bedrijf eindigde onbeslist, waarna Van der Ven in de derde en vierde set korte metten maakte met de Zuid-Koreaanse wereldtopper.

Rick van der Ven verbaasde vanochtend vriend en vijand in Londen door de Zuid-Koreaan Im Dong-hyun te verslaan. Foto Reuters / Suhaib SalemRick van der Ven verbaasde vanochtend vriend en vijand in Londen door de Zuid-Koreaan Im Dong-hyun te verslaan. Foto Reuters / Suhaib Salem

Maandag had Van der Ven zijn eerste twee wedstrijden ook al overtuigend gewonnen. De Kazach Denis Gankin werd met 7-1 verslagen, terwijl Jeff Henckels uit Luxemburg er met 6-2 aan moest geloven.

De 21-jarige Van der Ven komt later vandaag uit in de kwartfinale tegen Cheng-Wei Kuo uit Taiwan. De wedstrijd staat voor drie uur vanmiddag op het programma.

Olympisch toernooi voor judoka Verwij direct voorbij

Voor de Nederlandse judoka Luuk Verwij was het olympisch toernooi vanochtend al na één wedstrijd voorbij. Verwij, die zijn debuut maakte op de Spelen, verloor in de categorie boven de 100 kilogram op yuko van de Hongaar Barna Bor. Ook kreeg hij twee straffen wegens passiviteit.

Met Verbij verdween de laatste Nederlandse judoka van het strijdtoneel. Daarmee keert de judo-equipe met een teleurstellend aantal van twee bronzen medailles, voor Henk Grol en Edith Bosch, huiswaarts. Vier jaar geleden in Peking pakte Nederland nog vier medailles.

    • Pim van den Dool