Bloody Mary-gelei met roerei en garnalen

Bloody Mary heeft als groot voordeel boven andere cocktails dat het niet zoet is. Nadeel is dat de smaak van tomatensap lang niet iedereen erg bevalt, en tomatensap met wodka niet door iedereen als een verbetering wordt beschouwd. In dit gerecht wordt iets van dat probleem opgelost, doordat het tomatensap even wordt gekookt. Dat geeft

Bloody Mary heeft als groot voordeel boven andere cocktails dat het niet zoet is. Nadeel is dat de smaak van tomatensap lang niet iedereen erg bevalt, en tomatensap met wodka niet door iedereen als een verbetering wordt beschouwd.

In dit gerecht wordt iets van dat probleem opgelost, doordat het tomatensap even wordt gekookt. Dat geeft een andere en veel toegankelijkere smaak. De wodka zorgt voor bescheiden pit en voor een leuk lunchgevoel.

De gelei laat zich ook uitstekend combineren met andere vishapjes – haring, gerookte of rauwe gemarineerde zalm met dille – maar ook met harde Italiaanse (venkel)worst.

Het is voor dit gerecht mooi om de gelei in een rijstrand te maken, dan kan de binnenkant gevuld worden met garnalen. Maar individuele puddinkjes kunnen ook, net wat uitkomt. Het effect is hoe dan ook tamelijk spectaculair en de inspanning reuze overzichtelijk.

Voor 1 rijstrand

9 dl tomatensap, 1 rode peper, 2 stengels bleekselderij, 1 vol borrelglas wodka, zout, worcestershiresaus, evt. wat blaadjes lavas of selderij, 12 blaadjes gelatine

Hak de bleekselderie en de rode peper in stukjes en doe die met het tomatensap in een steelpannetje. Verwarm tot het kookpunt en draai het gas uit. Laat een minuut of tien staan met een deksel op de pan.

Week intussen de blaadjes gelatine in koud water.

Giet het tomatensap door een zeef zodat de peper en de bleekselderij eruit zijn. Doe het terug in de steelpan. Knijp de gelatine goed uit en los die op in het nog warme tomatensap.

Kruid het tomatenmengsel met voldoende zout (het wordt flauwer van smaak bij het afkoelen), wat worcestershiresaus en de wodka.

Wie lavas- of selderijblaadjes heeft, knipt er een paar grof en legt die in de rijstrand. Giet er vervolgens het tomatensap over. Laat volledig afkoelen en zet dan ten minste twee uur in de ijskast om op te stijven.

Vulling

3 ons vers gepelde Hollandse garnalen, peper, citroenrasp

5 eieren, scheutje room, boter, fijngeknipte bieslook, getoast witbrood

Meng de garnalen met wat peper en citroenrasp. Stort de koude Bloody Mary-rand op een ronde schotel en leg de garnalen in het midden.

Maak roerei van de met een vork los geklopte eieren met de room en de bieslook (in een beboterde pan op laag vuur en steeds roeren) en vlij dat langs de buitenrand – laat het niet tegen de gelei aankomen want dan smelt die. Het roerei kan ook op een apart schaaltje erbij worden gezet.

Geef er warme toast bij met boter.

    • Marjoleine de Vos