Blijf tussen de twee fundi's

Afgelopen week kwam ik er weer eentje tegen, een antismartphonefundamentalist. Zo’n type dat teruggaat naar een Nokia uit de jaren nul. Uit zelfbescherming, zei hij, want hij kreeg door het rondgeklik op Facebook, Twitter en Tiny Wings niets meer gedaan.

Zielige jongen. Doordat hij zichzelf niet kon beheersen, haakte hij af in de vaart der volkeren. In Afrika, Zuid-Amerika en Azië droomt iedereen van een smartphone, de poort naar de wereld, naar gratis universiteitsbibliotheken en essentiële locatiegebonden informatie, en ondertussen geven westerlingen innovatie op. Alsof je in 2000 je internetabonnement opzegt. En dan over vijf jaar zeker zeiken dat „alles tegenwoordig via apps gaat”? Koop dus een smartphone, maatschappelijk isolement zou zomaar op de loer kunnen liggen.

De fundi was het er niet mee eens, want hij kon „geen etentje meer bijwonen zonder dat zijn vrienden naar hun telefoon zaten te turen”. Of, zoals een populaire internetcartoon luidt: ‘A bunch of my friends are coming over this evening to play on their phones’. Ja, weet u meneer, dan heeft u gewoon hele saaie vrienden.

Afgelopen week zat ik met twee vrienden over drie flessen wijn gebogen. Het enige moment dat de iPhone boven tafel kwam, was toen ik wilde achterhalen welke fles het duurste was, zodat we die als eerste konden opentrekken. Weinig sophisticated uiteraard, maar mag ik u er wel op attenderen dat ik de rest van de avond geen seconde meer aan mijn telefoon dacht? Daar waren die vrienden veel te boeiend voor. Dat was twee weken geleden op een obligaat verjaardagsfeestje ‘waar ik echt niet weg kon blijven’ wel anders. Mijn telefoon en ik, samen in een hoekje. Saaie verjaardag, onbeleefd gedrag. Want dat is het.

Laat u niks wijsmaken door de fundi’s aan de andere kant van het spectrum. Dat zijn de types die tijdens een etentje met jou rondtwitteren hoe gezellig het is. Bewaar dat lekker voor bij de bushalte, maar haal er ons gesprek niet telkens mee uit z’n flow. Dergelijke oversharing-fundi’s veranderen elke ontmoeting in een semi-live, slecht bekeken uitzending met de oppervlakkigheid van een Facebook-like. Zij halen elke sfeer uit elk diner, met dat helblauwe licht in hun gelaat.

Dus beste lezer, luister naar uw columnist en schaar u behaaglijk tussen beide fundamentalisten in. Sluit uzelf niet af van het onvermijdelijke en blijf ervoor zorgen dat u altijd weet hoe een populaire smartphone werkt. Maar vergeet tegelijkertijd de goede oude etiquette niet en laat de toekomst soms uit uw handpalm de broekzak in glijden. Uw digitale vrienden wachten geduldig tot u weer terugbent of zijn, hopelijk, ook in een goed gesprek verzeild geraakt.

    • Ernst-Jan Pfauth