De Olympische Billen - het ene achterwerk is het andere niet

De billen van Angelica Bengtsson, uit Zweden, tijdens het polsstokhoogspringen. De foto is uitgesneden op een manier die bij dames beachvolleybal gebruikelijk is: de nadruk op het achterwerk. Foto Reuters / Gustau Nacarino De billen van Angelica Bengtsson, uit Zweden, tijdens het polsstokhoogspringen. De foto is uitgesneden op een manier die bij dames beachvolleybal gebruikelijk is: de nadruk op het achterwerk. Foto Reuters / Gustau Nacarino

Zeker, beachvolleybal dient net als andere sporten op de Olympische Spelen serieus genomen te worden. Maar gebeurt dat ook, gezien de foto’s die van de semi-naakte dames circuleren? En waarom zie je dat niet bij, bijvoorbeeld, polsstokhoogspringen?

Allereerst, for science, even duidelijk maken hoe dames beachvolleybal doorgaans in beeld wordt gebracht. De foto’s zijn niet uitgesneden, maar worden zoals ze hier staan aangeboden door fotopersbureaus:

De Spaanse Elsa Baquerizo doet haar broekje goed. Foto AFP / Daniel Garcia

De Spaanse Elsa Baquerizo doet haar broekje goed. Foto AFP / Daniel GarciaDe Spaanse Elsa Baquerizo doet haar broekje goed. Foto AFP / Daniel Garcia

Zara Dampney en Shauna Mullin, uitkomend voor Groot-Brittannië, feliciteren elkaar met een punt tegen Rusland. Foto AFP / Daniel Garcia

Zara Dampney en Shauna Mullin, uitkomend voor Groot-Brittannië, feliciteren elkaar met een punt tegen Rusland. Foto AFP / Daniel GarciaZara Dampney en Shauna Mullin, uitkomend voor Groot-Brittannië, feliciteren elkaar met een punt tegen Rusland. Foto AFP / Daniel Garcia

Sanne Keizer (rechts) en Marleen van Iersel feliciteren elkaar met een punt tegen Spanje. Foto Reuters / Marcelo del Pozo

Sanne Keizer (rechts) en Marleen van Iersel feliciteren elkaar met een punt tegen Spanje. Hun hoofden zijn niet op de foto gezet. Foto Reuters / Marcelo del PozoSanne Keizer (rechts) en Marleen van Iersel feliciteren elkaar met een punt tegen Spanje. Hun hoofden zijn niet op de foto gezet. Foto Reuters / Marcelo del Pozo

De Braziliaanse Talita Rocha geeft aanwijzingen aan teamgenoot Maria Antonelli. Foto AFP / Daniel Garcia

De Braziliaanse Talita Rocha geeft aanwijzingen aan teamgenoot Maria Antonelli. Foto AFP / Daniel GarciaDe Braziliaanse Talita Rocha geeft aanwijzingen aan teamgenoot Maria Antonelli. Foto AFP / Daniel Garcia

De Duitse  Sara Goller in een wedstrijd tegen het Nederlandse team. Foto AP / Dave Martin

De Duitse Sara Goller in een wedstrijd tegen het Nederlandse team. Foto AP / Dave MartinDe Duitse Sara Goller in een wedstrijd tegen het Nederlandse team. Foto AP / Dave Martin

Billen van polsstokhoogspringers zie je nooit

Ook al zijn er (echt) genoeg foto’s te vinden van deze atleten van een afstandje, in actie in het zand, het beeld is duidelijk: bij artikelen over basketbal, zwemmen en polsstokhoogspringen zie je zelden zoveel foto’s van achterwerken, als bij het dames beachvolleybal. Terwijl ook polsstokhoogspringsters, hardloopsters en verspringsters weinig meer aan hebben dan de strandvolleybalsters. Zelfs Boris Johnson, de burgemeester van Londen, noemde beachvolleybal, in die context, als een van de twintig aantrekkelijke punten van de Olympische Spelen in zijn stad:

“As I write these words there are seminaked women playing beach volleybal in the middle of the Horse Guards Parade.”

De billenfoto’s zijn ook goed voor de sport

En daar valt wat voor te zeggen. De internationale volleybalbond heeft dit jaar nog de regel geschrapt dat de dames in bikini moeten spelen. Eerder deze week traden Sanne Keizer en Marleen van Iersel nog aan in een stuk meer verhullend tenue, maar als het het weer in Londen het toelaat, staan de meeste teams toch met ieniemienie-broekjes tussen de billen geklemd - het zal simpelweg prettiger spelen. Maar de sport is daarmee wel een van de weinige onderdelen van de Spelen waarbij de wedstrijden voor vrouwen meer publiek trekken dan die voor mannen. De organisatie heeft daar wat aan proberen te doen, schrijft men bij The Economist:

“Of course it is not so much the sport itself that excites most people, but the prospect of those bikini-clad women. Which is sadly why this is one of the few sports where the women’s matches attract more attention than the men’s. The Olympic organisers were sensitive to this and have alternated games so that any ticket to see the sport live will include both sexes.”

Maar bij de New York Times hadden verslaggevers moeite om fans te vinden die niet voor het uitzicht op de schaars bedekte, gebronste lichamen kwamen:

“‘We like the athleticism,’ said Alex Doughty, 26, who was wearing a garbage bag Sunday in a futile attempt to remain dry amid a downpour that marred the day’s efforts at a Southern California vibe. Carrying a cup of beer in each hand and one more in each jacket pocket, he was on his third alcohol run of the afternoon. ‘We like the fact that they’re wearing small bikinis,’ said his friend Alistair Blake, who had supplemented his garbage bag with a plastic shopping bag fashioned into a hat. ‘No, we’re trying to sound better than that,’ Doughty said, bringing up athleticism again.”

Afgelopen woensdag schreef sportredacteur Henk Stouwdam in NRC Handelsblad dat dit evengoed ook reclame voor de sport is:

“De sport is sexy en spreekt tot de verbeelding van jongeren. Dat was hard nodig, want onderzoeken hadden aangetoond dat de jeugd zich steeds minder voelde aangetrokken tot de klassieke olympische sporten. Saai, was de meest gehoorde kwalificatie. En wat er ook op beachvolleybal is aan te merken, saai is de sport allerminst.”

Wat als alle atleten zo werden gefotografeerd als de beachvolleybaldames?

Bij de New Yorkse afdeling van de gratis krant Metro vroegen ze zich het volgende af: wat als alle atleten zo werden gefotografeerd als de beachvolleybaldames? Met een op de een of andere manier hilarische fotogalerij als gevolg. Hieronder, geïnspireerd door Metro New York, onze eigen slectie - deze keer wél geknipt, op de manier zoals dat bij dames beachvolleybal gebruikelijk is. Oordeel zelf wat de voorkeur verdient.

Hockeyspelers Jamie Dwyer en Matthew Butturini (what's in a name), voor Australië in de wedstrijd tegen Argentinië. Foto AP / Bullit Marquez

Hockeyspelers Jamie Dwyer en Matthew Butturini (what's in a name), voor Australië in de wedstrijd tegen Argentinië. Foto AP / Bullit MarquezHockeyspelers Jamie Dwyer en Matthew Butturini (what's in a name), voor Australië in de wedstrijd tegen Argentinië. Foto AP / Bullit Marquez

De Britse hordeloper Jessica Ennis. Foto AP / Anja Niedringhaus

De Britse hordeloper Jessica Ennis. Foto AP / Anja NiedringhausDe Britse hordeloper Jessica Ennis. Foto AP / Anja Niedringhaus

Het Italiaanse dames schermteam. Foto Reuters / Damir Sagolj

Het Italiaanse dames schermteam. Foto Reuters / Damir SagoljHet Italiaanse dames schermteam. Foto Reuters / Damir Sagolj

De Amerikaanse basketballer Lebron James, ontdaan van bovenlichaam. Foto Reuters / Mike Segar

De Amerikaanse basketballer Lebron James, ontdaan van bovenlichaam. Foto Reuters / Mike SegarDe Amerikaanse basketballer Lebron James, ontdaan van bovenlichaam. Foto Reuters / Mike Segar

Britse Joduka Christopher Sherrington (links), viert z'n overwinning op Australiër Jake Andrewartha. Foto Reuters / Toru Hanai

Britse Joduka Christopher Sherrington (links), viert z'n overwinning op Australiër Jake Andrewartha. Foto Reuters / Toru HanaiBritse Joduka Christopher Sherrington (links), viert z'n overwinning op Australiër Jake Andrewartha. Foto Reuters / Toru Hanai

De Duitse zwemster Britta Steffen, waarbij het hoofd buiten de foto is gelaten - zeer gebruikelijk bij dames beachvolleybal. Foto Reuters / Tim Wimborne

De Duitse zwemster Britta Steffen, waarbij het hoofd buiten de foto is gelaten - gebruikelijk bij dames beachvolleybal. Foto Reuters / Tim WimborneDe Duitse zwemster Britta Steffen, waarbij het hoofd buiten de foto is gelaten - gebruikelijk bij dames beachvolleybal. Foto Reuters / Tim Wimborne

De Nederlandse hockeyers Roderick Weusthof en Rogier Hofman (links). Foto Reuters / Suzanne Plunkett

De Nederlandse hockeyers Roderick Weusthof en Rogier Hofman (links). Foto Reuters / Suzanne PlunkettDe Nederlandse hockeyers Roderick Weusthof en Rogier Hofman (links). Foto Reuters / Suzanne Plunkett

De Amerikaanse tafeltennisters Lily Zhang talks en Erica Wu. Foto AP / Sergei Grits

De Amerikaanse tafeltennisters Lily Zhang talks en Erica Wu. Foto AP / Sergei GritsDe Amerikaanse tafeltennisters Lily Zhang talks en Erica Wu. Foto AP / Sergei Grits

Bokser Murata Ryota, uit Japan. Foto AP / Ivan Sekretarev

Bokser Murata Ryota, uit Japan. Foto AP / Ivan SekretarevBokser Murata Ryota, uit Japan. Foto AP / Ivan Sekretarev

Donnerfee, het paard van de Belgische ruiter Claudia Fassaert. Foto AFP / John Macdougall

Donnerfee, het paard van de Belgische ruiter Claudia Fassaert. Foto AFP / John MacdougallDonnerfee, het paard van de Belgische ruiter Claudia Fassaert. Foto AFP / John Macdougall

    • Peter van der Ploeg