Barbecue: het aansteken (video)

Aan het eind van elk barbecue festijn moet ik vaak constateren dat nu, als er alleen nog wat afgekloven botten en graten zijn, het vuur eigenlijk op z’n best is. Barbecuen is dan ook een geduldkwestie en dat geduld wordt bij aanvang al op de proef gesteld. Ik laat hier alle gasgrillers even buiten beeld,

Aan het eind van elk barbecue festijn moet ik vaak constateren dat nu, als er alleen nog wat afgekloven botten en graten zijn, het vuur eigenlijk op z’n best is. Barbecuen is dan ook een geduldkwestie en dat geduld wordt bij aanvang al op de proef gesteld. Ik laat hier alle gasgrillers even buiten beeld, die hoeven alleen maar op een knop te drukken. Hoe krijg je het vuur snel aan zonder je direct al met dikke rookwolken te diskwalificeren als een personage uit een cartoon van Peter van Straaten? Ja, dat er aanmaakblokjes en aanmaak-gels zijn weet ik ook wel, maar die vertrouw ik lang niet allemaal. Vooral niet als ze uit een ver oerwoud komen en ondanks dat toch nog allerlei groene milieukeurmerken hebben. Doorgaans grijp ik naar de camping gas soldeerbrander, een handig apparaatje dat ook als culinaire vlammenwerper bij crême brûlée-schermutselingen ingezet kan worden.
Ook de electrische verfafbrander is in een dubbelrol als vuurmaker te gebruiken, maar die heeft het nadeel van een snoer (en vaak ook een verlengsnoer) daar wil de houtskoolgriller buiten liever niet mee gesignaleerd worden.
Na mijn stuk in NRC Lux over het barbecuen kreeg ik een electrische barbecue-aansteker toegestuurd, die ik in de video uitprobeer. Wie een snoer kan velen heeft er een handig hulpmiddel aan dat overigens binnen ook de open haard op gang kan brengen, maar de BBQ lighter past slecht in mijn heilig voornemen om wat minder apparaten met een stekker te verzamelen.