Anky wordt knap vijfde maar toch even in tranen om haar zieke Sjef

Anky van Grunsven begon gisteren aan haar zevende Olympische Spelen. Met een goede score van 73,480 procent behaalde ze in Londen een vijfde plaats op de Grand Prix. Toch barstte ze na afloop in huilen uit, omdat de gezondheidstoestand van haar echtgenoot er slecht uitzag.

Sjef Janssen, Van Grunsvens echtgenoot en bondscoach, kon niet aanwezig zijn bij de oefening van Anky. „Sjef was niet goed vanmorgen”, vertelde een geëmotioneerde Van Grunsven aan de NOS. Janssen was woensdag al ziek geworden en dat zette zich gisteren door. Van Grunsven benaderde toen chef de mission Maurits Hendriks, die zich met teamarts (en vader van) Cees-Rein van den Hoogenband naar de paardenarena in Greenwich Park spoedde.

Janssen is eind 2011 geopereerd aan een goedaardige hersentumor. Reden om zijn gezondheidstoestand nauwlettend in de gaten te houden. Van Grunsven: „Het ging helemaal niet goed vanochtend. Ik was niet in paniek maar er moest wel iets geregeld worden.” Pas nadat de teamarts haar gerustgesteld had, ging Van Grunsven naar Greenwich Park. „Ik wilde niet rijden met het idee: gaat het wel goed met Sjef?”

Sjef Janssen heeft al eerder aangegeven na deze Spelen te stoppen als bondscoach en zich volledig te richten op het begeleiden van ruiters.

Van Grunsven zette gisteren haar emoties opzij en voerde met Salinero een goede oefening uit, die meetelt voor het teamresultaat. Individueel is de ruiter geen favoriet, maar met het team is een medaille haalbaar.

Door de gezondheidsproblemen van haar echtgenoot heeft Van Grunsven zich het afgelopen jaar niet optimaal kunnen voorbereiden. Eind juni zei Van Grunsven in een interview met deze krant: „Ik ben vijf maanden niet op concours geweest. Waarom rijden als hij ziek thuis zit? Dat is het mij niet waard.”

Van Grunsven nam voor het eerst deel aan de Spelen van 1988 in Seoul, Zuid-Korea. Daar behaalde ze geen eremetaal, maar vier jaar later in Barcelona wel. Bij de Spelen van 2000, 2004 en 2008 won Van Grunsven ook een gouden medaille bij de individuele wedstrijden. Van Grunsven kan deze editie haar negende olympische medaille halen.