Algemene Vergadering VN veroordeelt Syrië in resolutie

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij de stemming van vandaag. Foto Mario Tama / AFP

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft vandaag de Syrische regering veroordeeld om haar gewelddadige optreden tegen de bevolking. De Vergadering hekelt de inzet van tanks, geschut, gevechtshelikopters en -vliegtuigen in Aleppo en Damascus.

“De eerste stap naar een eind aan het geweld moet door de Syrische regering worden genomen”, stelt de resolutie. Ook manen de VN-leden president Bashar Assad zijn chemische en biologische wapens achter slot en grendel te houden.

Resolutie moet het van morele kracht hebben

De afgezwakte resolutie van Saudi-Arabië kreeg met 133 stemmen vóór brede steun. Slechts twaalf leden stemden tegen, 31 onthielden zich. De opstellers schrapten afgelopen week de eis dat president Bashar Assad de macht overdraagt en de oproep strafmaatregelen tegen Syrië te treffen.

Handhaafde Saudi-Arabië die harde bewoordingen, dan dreigde de resolutie aan steun en dus gezag in te boeten. Resoluties van de Algemene Vergadering moeten het van hun morele gezag hebben: ze kunnen niet metterdaad worden bekrachtigd.

De Veiligheidsraad, die resoluties wel kan afdwingen, is al maanden verdeeld en verlamd. Rusland en China hebben maatregelen tegen Syrië meermalen met een veto geblokkeerd. In de vrijdag aangenomen resolutie spreekt de Algemene Vergadering zijn teleurstelling uit dat de Veiligheidsraad verzuimt in te grijpen.

‘Geen aanwijzing dat advies Annan wordt opgevolgd’

Gisteren gaf internationaal gezant Kofi Annan de brui aan zijn bemiddelingswerk in Syrië. Hij concludeerde bitter dat zijn vredesplan is mislukt. De Financial Times plaatste vandaag een artikel van Annan met de kop “Mijn advies bij mijn vertrek hoe de wereld Syrië nog kan redden”. NRC-redacteur Carolien Roelants over dat advies van Annan:

Rusland en China en Assads naaste bondgenoot Iran moeten een gezamenlijke inspanning doen om de Syrische leiders te overreden een politieke transitie te accepteren. Zij hebben immers alle legitimiteit verloren. De VS, Frankrijk, Groot-Brittannië, Turkije, Saoedi-Arabië en Qatar moeten de oppositie dwingen een “volledig inclusief politiek proces” te accepteren, inclusief dus de gemeenschappen en instanties die met het regime worden geassocieerd. En president Bashar al-Assad moet weg.

“Syrië kan nog worden behoed voor de ergste ramp”, schreef Annan. Maar er is voorlopig geen enkele aanwijzing dat de buitenwereld of de Syrische partijen zijn advies gaan opvolgen.

    • Lex Boon