Spoorboekje van de Spelen dag 7: op naar het Olympic Stadium voor atletiek!

Hoe geweldig het gisteravond ook was met ‘Kromo’, na een heleboel zwemmen en judo wordt de blik vanaf vandaag langzaam verlegd naar het Olympic Stadium in Londen voor de atletieknummers. Dan krijgt de sportliefhebber ook eindelijk eens de olympische vlam te zien, die na de openingsceremonie vakkundig werd weggestopt.

Rutger Smith met de kogel: vandaag kan hij zijn ambities eindelijk onderstrepen met een goed optreden op de Spelen. Foto AFP / Adrian Dennis

Hoe geweldig het gisteravond ook was met ‘Kromo’, na een heleboel zwemmen en judo wordt de blik vanaf vandaag langzaam verlegd naar het Olympic Stadium in Londen voor de atletieknummers. Dan krijgt de sportliefhebber ook eindelijk eens de olympische vlam te zien, die na de openingsceremonie vakkundig werd weggestopt. Voor Nederland zou een verrassende plak bij het kogelstoten gewonnen kunnen worden.

Rutger Smith komt later op de Spelen ook uit op het onderdeel discuswerpen, maar zal zijn ambities vooral vandaag willen waarmaken. Eerder dit jaar pakte hij namelijk al kogelstootzilver op het EK. Vier jaar geleden liep het in Peking uit op een teleurstelling (9e) toen een rugblessure hem parten speelde. De kwetsuur hield hem uiteindelijk een paar jaar zoet, maar sinds vorig seizoen liet de 31-jarige Groninger zien dat hij weer een deelnemer is om rekening mee te houden. Haalt Smith de finale, is het zaak rond half tien vanavond voor de buis te zitten.

Op de zevenkamp beginnen vandaag Dafne Schippers en Nadine Broersen aan hun olympisch avontuur. Voor de dames staan vanaf 11.00 uur de 100 meter horden en hoogspringen op het programma. In de namiddag moeten ze nog de 200 meter lopen en kogelstoten. Monique Jansen werpt vanavond rond 21.30 uur de discus:

Twitter avatar moniquejansen60 Monique Jansen Hier gaat het vrijdagavond gebeuren in de mooie paars/roze kooi http://t.co/61Pl2qdu

Verrassing Peter Hellenbrand weer in actie

Hij dichtte zichzelf voor het onderdeel liggend schieten vandaag niet zo’n goede kansen toe. “Staand is mijn superieure positie”, zei Peter Hellenbrand maandag na zijn verrassend goede optreden op de 10 meter met luchtgeweer:

Met zijn Limburgse tongval en laconieke voorkomen dreigt hij, bij een nieuw goed optreden vandaag, een beetje de cultheld te worden van deze Nederlandse equipe. Vanaf 11.00 uur moet Hellenbrand het dus vanaf 50 meter proberen, liggend. Wijzend op zijn minder afgetrainde postuur kon dat wel eens wat lastiger worden, zei hij tegen Mart Smeets aan tafel bij London Late Night.

Twitter avatar PHellenbrand Peter Hellenbrand Iedereen bedankt voor alle felicitaties en leuke berichten die ik heb ontvangen. Meer dan 400 in totaal! Hoezo schietsport leeft niet…

Volop Oranje in het Aquatic Centre

De Oranje zwemequipe zet nog maar eens aan voor flink wat baantjes trekken. Ranomi Kromowidjojo - ze deed waar de natie naar snakte en pakte goud (op het koninginnenummer nog wel) - gaat op haar specialiteit de 50 meter vrij van start in de series. ‘s Avonds zijn de halve finales, waarop ook Marleen Veldhuis gewoon nog kans maakt. Job Kienhuis is van de lange adem en gaat voor de 1.500 meter vrije slag.

De Nederlandse mannen en vrouwen komen vanaf 11.00 uur ook nog uit op de estafette 4×100 wisselslag. De meeste aandacht zal echter gaan naar Joeri Verlinden. De olijke Roermonder (24) zwom gisteravond in een topzwaar veld de vijfde tijd in de halve finales en dat biedt perspectief:

Nederland in achtste finales beachvolley

Het beachvolley bewijst ook deze Spelen weer een waar schouwspel te zijn. Even aandacht voor de rally tussen het Nederlandse duo Richard Schuil/Reinder Nummerdor en hun Letse tegenstanders Martin Plavins/Janis Smedins gisteren:

Alle drie de duo’s die voor Nederland uitkomen op de Spelen zijn door naar de achtste finales. De ‘jonkies’ Sophie van Gestel en Marloes Meppelink komen na winst in de lucky loser-partij tegen middernacht vandaag alweer in actie. De loting is loodzwaar: om 15.00 uur vanmiddag treffen ze de als eerste geplaatste wereldkampioenen Larissa França en Juliana Felisberta uit Brazilië.

Morgen spelen dan Sanne Keizer en Marleen van Iersel en Nummerdor/Schuil hun achtste finalewedstrijd.

En dan verder nog…

Willy Kanis en Yvonne Hijgenaar werden gisteren bij het baanwielrennen in de teamsprint vroegtijdig uitgeschakeld. Eerstgenoemde krijgt vanmiddag om vijf uur op de keirin een herkansing op een medaille. In teamverband komen dan ook zowel de Oranje mannen- als vrouwenploeg in actie op de ploegenachtervolging. Kunnen de renners voor een kleine verrassing zorgen en een medaille pakken?

Bij het zeilen komt Rutger van Schaardenburg ‘s middags uit in de fleet races met laser. En het judo is nog niet afgelopen want Luuk Verbij debuteert ‘s ochtends op de spelen in de klasse boven de 100 kg. De hockeymannen kunnen enigszins ontspannen hun derde groepswedstrijd aanvangen tegen Nieuw-Zeeland aangezien de eerste twee duels al werden gewonnen. Handboogschutter en Europees kampioen Rick van de Ven begint om 15.00 uur aan zijn kwartfinale.

Anky van Grunsven startte gisteren vertrouwd goed aan de dressuur met good old Salinero. Vanmiddag komen op dag twee van het teamonderdeel voor Nederland Edward Gal op Undercover en Adelinde Cornelissen (Parzival) in actie. De Grand Prix is het eerste onderdeel van de landenwedstrijd, de ruiters van de beste zeven teams en elf beste individuele combinaties rijden dinsdag de Grand Prix special waarna de teammedailles verdeeld worden.

    • Jules Seegers