Zesduizend hossende Nederlanders

De Great Hall van Alexandra Palace, in het noorden van Londen, is één grote golvende oranje menigte. „Spring, spring, spring”, roept de dj. Zesduizend man springen gehoorzaam in de lucht. „Hé, ho”, roept hij. „Hé, ho”, antwoordt de menigte. „Handjes in de lucht.” En daar gaan de handen. Het houdt ergens in het midden tussen

De Great Hall van Alexandra Palace, in het noorden van Londen, is één grote golvende oranje menigte. „Spring, spring, spring”, roept de dj. Zesduizend man springen gehoorzaam in de lucht. „Hé, ho”, roept hij. „Hé, ho”, antwoordt de menigte. „Handjes in de lucht.” En daar gaan de handen.

Het houdt ergens in het midden tussen een studentenfeest en een oranjecarnaval. Maar het is de - inmiddels traditionele - huldiging van Nederlandse olympische medaillewinnaars in het Holland Heineken House.

Het Holland Heineken House in Londen

Het Holland Heineken House in LondenHet Holland Heineken House in Londen

Gisteravond vond de eerste plaats. Onder luid gejuich daalden Judoka Edith Bosch (brons) en wielrenster Marianne Vos (goud) van een tien meter hoge trap af om het applaus van de oranjefans in ontvangst te nemen. Bosch danste met haar coach, Vos haalde twee van haar drie ploeggenoten het podium op. En daarna trad Jan Smit op.

Huldiging Marianne Vos en Edith Bosch in Holland House

Huldiging Marianne Vos en Edith Bosch in Holland HouseHuldiging Marianne Vos en Edith Bosch in Holland House

Al jaren is, ook onder niet-Nederlanders, het Holland House the place to be tijdens de Spelen. Nu ook?

De locatie is in elk geval schitterend: Alexandra Palace, een beursgebouw uit 1873 dat op een heuvel ligt, met uitzicht over de heel Londen. Minpunt, het is - zelfs voor Londense begrippen - wel even reizen; vanaf King’s Cross ruim twintig minuten en dan nog een kwartier met een shuttlebus van NS-dochter Abellio de heuvel op. Tweede nadeel: omdat men zo’n toeloop verwachtte, is er voor het eerst gekozen voor registratie en betaalde toegang. Tot en met zondag zijn alle 6.000 kaarten al uitverkocht, dus spontaan iemand meenemen, is er niet meer bij.

Binnen valt die drukte niet op, dat is het mooie aan Ally Pally, zoals de Londenaren het paleis noemen. De Great Hall biedt makkelijk plaats aan zesduizend hossende en bierdrinkende Nederlanders, daarna verspreidt de menigte zich uit over de rest van het gebouw. Met in de West Hall een bar, brasserie, tribune en winkeltjes van de sponsoren, en op het terras kraampjes met patat mét, kaassoufflés en broodjes kroket. Daar doen met name de expats zich te goed aan.

En dan de viering. Die noemde vaste HHH-gangers ,,als vanouds gezellig”. Want er zijn mensen die speciaal voor het oranjefeest naar Londen zijn gekomen. De weinige niet-Nederlanders die er gisteravond waren, keken vooral enigszins verschrikt uit hun ogen naar zoveel oranje.

De Britse krant The Daily Telegraph omschreef het HHH overdag als ,,vrij bezadigd” en ‘s avonds als ,,een beetje meer ontstuimig” met een ,,adults-only crowd”. Fox News schrijft: ,,Party, party, party! Maar de kleur oranje is fel, en de locatie een beetje uit de route.”

    • Titia Ketelaar