Ze weten niets van ons. Ze vinden ons gewoon vies

Een van de boten, tijdens de homobotenparade van zaterdag, is die van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Op die boot varen 22 internationale homoactivisten mee. Vier van hen vertellen waarom de Gay Pride belangrijk is.Interviews Yasmina Aboutaleb, fotografie Bram Budel

Nederland, Amsterdam, 31-07-2012 Homo activisten uit verschillende landen zijn uitgenodigd door het ministerie van buitenlandse zaken voor een conferentie en de gay pride met canal parade in Amsterdam. Op de foto Da Huang uit china. foto: Bram Budel Bram Budel

Da Huang (22) uit China is homoseksueel, student en cameraman voor Queer Comrades, een online televisiezender voor homo’s en lesbiennes.

„In mijn land vinden veel mensen homo’s vies. Homoseksuelen worden er voor konijnen uitgemaakt, omdat die dieren het ook van achteren doen. Het heeft met onwetendheid te maken. Het komt vooral door de Chinese politiek, die doet alsof het niet bestaat. Terwijl in het oude China homoseksualiteit geen probleem was. Het was juist heel populair onder mannen om seks met andere mannen te hebben. En anderen die het niet deden, kon het niets schelen. Maar homoseksualiteit is daarna lang strafbaar geweest en het werd gezien als een geestesziekte. Sindsdien vinden Chinezen homo’s smerig. En er zijn zelfs nog steeds dokters die elektroshocktherapie geven aan mensen die zogenaamd genezen moeten worden van hun homoseksualiteit.

„Het hebben van homo-organisaties is cruciaal, omdat homo’s en lesbiennes zo met elkaar in contact komen en elkaar kunnen helpen. Niemand komt uit de kast vanwege het taboe en dus zoekt men steun bij gelijken. Zo was er een homoseksuele student die lang getreiterd werd op zijn school. Toen hij daarover klaagde bij de schoolleiding werd hem gezegd dat hij psychologische hulp moest zoeken voor zijn homoseksualiteit. Anders zou hij van school worden gestuurd. Hij weigerde.

„Hij vond ons op internet. Wij hebben hem geholpen een eigen organisatie voor homo’s en lesbiennes te beginnen in zijn provincie Fujian. Nu is hij een bekende modeontwerper in Fujian met veel klandizie onder homo’s en lesbiennes.”

    • Yasmina Aboutaleb