Zij moet ons tweede goud pakken: ‘Kromo’ staat voor de race van haar leven

Ranomi Kromowidjojo staat vanavond voor de mooiste race van haar leven. Ze gaat alleen voor goud in de finale van de 100 meter vrij. Als ze doet wat ze kan, gaat vanavond om 21.37 uur, Nederlandse tijd, haar grote droom in vervulling.

Kromowidjojo moet het voor Nederland tot nu toe zo matig verlopen zwemtoernooi vanavond weer glans geven. Ze plaatste zich gisteravond op overtuigende wijze voor de finale van het ‘koningsnummer’. Kromowidjojo zwom in de halve finale een olympisch record van 53,05 seconden en liet haar concurrenten ver achter zich.

Na afloop van haar sterke halve finale zei een zichtbaar ontspannen Kromowidjojo voor de camera’s van de NOS dat ze lekker had gezwommen en “absoluut nog harder” kan. Ze heeft vanavond af te rekenen met onder anderen de Australische Melanie Schlanger, die de andere halve finale won, en de Amerikaanse zwemsters Missy Franklin en Jessica Hardy.

‘Kromo’ volgde haar eigen pad naar olympisch succes

Kromowidjojo is anders dan de meeste Nederlandse zwemsters, schrijft NRC-sportredacteur Rob Schoof vanmiddag in NRC Handelsblad:

“Ze is anders dan de meeste Nederlandse zwemsters. Natuurlijk, iedereen traint hard, en de één kan meer dan de ander, maar het verschil tussen winst en verlies zit meestal in het hoofd: de één laat zich afleiden, de ander niet. Winnaars volgen hun eigen pad naar olympisch succes, ook al werkt de wereld tegen. Ze zijn wars van excuses, bekommeren zich niet om tegenstanders, het weer of andere zaken die ze niet in eigen hand hebben. Tegenslagen – je zult maar een hersenvliesontsteking oplopen – maken hen juist sterker.”

De reactie van Kromowidjojo nadat ze gisteravond als beste de finale van de 100 meter vrij bereikte. Foto Reuters / Jorge SilvaDe reactie van Kromowidjojo nadat ze gisteravond als beste de finale van de 100 meter vrij bereikte. Foto Reuters / Jorge Silva

Britta Steffen: Kromo is dit jaar de kampioen

‘Kromo’ wordt, hoe jong ze met haar 21 jaar ook is, bewonderd door haar concurrenten. De Duitse zwemster Britta Steffen, regerend olympisch kampioen op de 50 en 100 meter vrij, zei gisteravond na de halve finales te hopen dat ‘Kromo’ haar opvolgster wordt:

“Ik hoop dat Ranomi mijn opvolgster wordt, ik gun het haar. Zij is dit jaar de kampioen. Ze heeft twee jaar geleden pech gehad, met haar hersenvliesontsteking. Toen zwom ze al heel hard. Maar ze is nog beter teruggekomen. Voor mij is ze absoluut favoriet.”

    • Pim van den Dool