Heerenveen en Twente winnen in Europa League - Vitesse onderuit tegen Anzhi

De kans dat Vitesse het eindtoernooi van de Europa League zal halen is vanavond een stuk kleiner geworden. De ploeg van trainer Fred Rutten verloor in de voorronde van het toernooi in Rusland met 2-0 van Anzhi Makhachkala, het team van Guus Hiddink.

Heerenveen is erg sterk begonnen aan de voorronde van de Europa League. Tegen Rapid Boekarest werd het thuis 4-0. De kans dat Vitesse het eindtoernooi van de Europa League zal halen is een stuk kleiner. De ploeg van trainer Fred Rutten verloor in de voorronde van het toernooi in Rusland met 2-0 van Anzhi Makhachkala, het team van Guus Hiddink.

In de eerste helft deed Vitesse zeker niet onder voor de Russische miljoenenformatie. Maar de Arnhemmers verzuimden het veldoverwicht uit te drukken in doelpunten. Wel slaagden de bezoekers erin om spits Samuel Eto’o aan banden te leggen.

Na rust schakelde Anzhi, waar de net gestopte Roberto Carlos als assistent plaats had genomen naast Hiddink, een tandje bij. De thuisclub werd steeds gevaarlijker en Vitesse moest achteruit.

Oleg Shatov maakte er in de 63e minuut 1-0 van met een mooie uithaal vanaf de rand van het zestienmetergebied. De kans ontstond door balverlies van Patrick van Aanholt. De linksback leverde dicht tegen het eigen strafschopgebied zomaar in bij Mbark Boussoufa die Shatov in stelling bracht.

Elf minuten later bracht oud-Feyenoorder Fedor Smolov de stand op 2-0. Hij kon op aangeven van Samuel Eto’o alleen op Piet Velthuizen af.Vlak voor tijd miste Vitesse-spits Wilfried Bony nog een goede kans, maar dat deed Eto’o aan de andere kant ook.

Volgende week is de return van het treffen in de derde voorronde in het Arnhemse Gelredome.

Heerenveen maakt indruk met ruime zege

In Heerenveen werd het Roemeense Rapid Boekarest werd in de eerste wedstrijd van het tweeluik met 4-0 aan de kant gezet. Filip Djuricic (2x), Marten de Roon en Samir Fazli scoorden voor het team van debuterende coach Marco van Basten.

Waar Van Basten tijdens de oefencampagne van de Friezen zich beklaagde over het gebrek aan scorend vermogen van zijn ploeg, daar schoot de thuisploeg donderdag met scherp tegen de Roemenen.

Al na negen minuten was het raak. Djuricic ontsnapte aan buitenspel en versloeg de keeper met een lob. Na 64 minuten schoot de Serviër weer raak, vanaf de rand van het zestienmetergebied.

Met het oog op de return in de Roemeense hoofdstad deed Heerenveen goed zaken door nog twee keer te scoren in het officiële debuut van Van Basten als coach van Heerenveen. De Roon trof doel in de 69e minuut en invaller Fazli maakte er vlak voor tijd zelfs 4-0 van.

Twente thuis langs Mlada Boleslav

FC Twente heeft boekte vandaag een thuiszege in de derde voorronde van de Europa League. De Tukkers klopten Mlada Boleslav uit Tsjechië met 2-0. Leroy Fer kopte in de 56e minuut de openingstreffer binnen. Nacer Chadli verdubbelde zes minuten later de voorsprong. De return wordt volgende week in Tsjechië gespeeld.

Twente was beter dan de Tsjechen, maar had moeite om dat verschil in de score uit te drukken. Met het inbrengen na rust van nieuweling Dmitri Bulykin voor Glynor Plet kwam er echter meer lijn in de aanval. De Rus was al dichtbij een doelpunt voordat Fer de openingstreffer maakte. Hij deed dat uit een vrije trap van Dusan Tadic.

Vlak daarna werd een schot van Bulykin gestopt door de Tsjechische doelman. De bal stuiterde terug en Chadli schoot de rebound binnen. Felipe Gutierrez was de tweede debutant binnen de lijnen bij Twente. De Chileense middenvelder kwam Willem

    • Niels Posthumus