Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Verhaal afzetting president Roemenië nog niet ten einde

Het Roemeense constitutionele hof heeft tot 12 september de tijd om te oordelen of de uitslag van het referendum over de afzetting van president Traian Basescu geldig is. De afzetting van de staatsleider ging niet door, omdat de opkomst bij het referendum onder de vereiste vijftig procent bleef.

--(FILES)--A file photo taken on July 26, 2012 shows Romanian President Traian Basescu speaking to supporters during an electoral rally in Bucharest. Romania's top court decided on August 2, 2012 to delay until September 12 its ruling on an impeachment vote against President Traian Basescu, a surprise move that could deepen the political crisis. AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU
--(FILES)--A file photo taken on July 26, 2012 shows Romanian President Traian Basescu speaking to supporters during an electoral rally in Bucharest. Romania's top court decided on August 2, 2012 to delay until September 12 its ruling on an impeachment vote against President Traian Basescu, a surprise move that could deepen the political crisis. AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU Hoewel het merendeel van de stemmen voor de afzetting van Basescu was, werd het referendum vanwege een te lage opkomst in eerste instantie ongeldig verklaard. Foto AFP / Daniel Mihailescu

Het Constitutioneel Hof van Roemenië heeft tot 12 september de tijd om te oordelen of de uitslag van het referendum over de afzetting van president Traian Basescu geldig is. De afzetting van de staatsleider ging niet door, omdat de opkomst bij het referendum onder de vereiste vijftig procent bleef.

De linkse regering bestrijdt de opkomstcijfers van het referendum, dat zondag plaatsvond. De kiesraad zou over het hoofd hebben gezien dat de bevolking is gekrompen. Een overweldigende meerderheid van de wel opgekomen kiezers stemde voor de afzetting van de president. Veel Roemenen hebben genoeg van Basescu, sinds hij strenge bezuinigingen doorvoerde en de rechterlijke macht naar zijn hand te zette.

Te autoritair, teveel macht


Roemenië is momenteel het decor van een felle machtsstrijd tussen de president en de eerste minister, Victor Ponta, die alles uit de kast heeft gehaald om de Roemenen voor de afzetting van Basescu te laten stemmen. Basescu op zijn beurt meende slachtoffer te zijn van een politieke wraakactie en riep zijn aanhangers op het referendum te boycotten.

De centrumlinkse regeringscoalitie Ponta betichtte Basescu er van dat hij zijn bevoegdheden te buiten was gegaan. Hij zou zich hebben bemoeid met juridische- en regeringszaken. Ook zou Basescu te autoritair regeren en te veel macht naar zich toe trekken.

NRC-buitenlandredacteur Marc Leijendekker schreef eerder in NRC Handelsblad dat de internationale gemeenschap zich zorgen maakt over de ontwikkelingen in Roemenië, en dat de situatie als “oorlog” bestempeld kan worden:

“Het is oorlog in Roemenië. De regeringspartij Sociaal-Liberale Unie (USL) heeft een frontale aanval geopend op president Basescu en iedereen die haar verder in de weg staat. Het gaat om de macht, in een land dat nog steeds worstelt met corruptie en incompetentie in het overheidsapparaat.”

De zorgwekkende kwestie heeft de reputatie van Roemenië overigens geen goed gedaan. De Roemeense munt, de leu, zakte vandaag naar een historisch lage koers.