Veel evacués Hoogvliet nog dagen uit huis - huurders Kanaleneiland morgen hotel uit

Verboden toegang in verband met asbest (archieffoto). Foto Hollandse Hoogte

Veel bewoners van de 42 antikraakwoningen in de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet die gisteravond hun huis moesten verlaten, kunnen pas over een paar dagen weer terug naar huis. En vandaag werd in Utrecht bekend dat alle huurders van de asbestwijk in Kanaleneiland morgen hun hotel uit moeten.

De bewoners van de woningen in Hoogvliet kunnen vanavond wel wat spullen ophalen uit hun woningen, meldt woningcorporatie SOR. Het complex werd gisteravond ontruimd na de vondst van asbest in een van de woningen aan de Alverstraat. Volgens SOR werd het asbest aangetroffen in een afdekplaat van een waterafsluiting.

“Mensen kunnen erbij, maar het is geen berging waar mensen spullen achterlaten.”

RTV Rijnmond meldt dat de bewoners vanmiddag tijdens een informatiebijeenkomst kregen te horen dat hun woningen eerst gelucht en geïnspecteerd moeten worden. Per etage zou daar vermoedelijk een dag voor moeten worden uitgetrokken.

De eerste bewoners kunnen waarschijnlijk al snel weer terug naar huis, maar anderen moeten een paar dagen wachten. Alle bewoners moeten in principe binnen vijf dagen weer thuis zijn.

Alle huurders asbestwijk moeten morgen hotel uit

In Utrecht moeten ondertussen alle uit de wijk Kanaleneiland geëvacueerde huurders vanaf morgen het hotel waarin ze zitten hebben verlaten. Daarnaar streven woningcorporatie Mitros en de gemeente Utrecht.

De bewoners kunnen een logeerwoning krijgen of moeten zelf onderdak regelen. Degenen die voor dit laatste kiezen, krijgen vijftienhonderd euro per maand mee. In totaal zijn negentig logeerwoningen beschikbaar. Daarvan worden er inmiddels twintig bewoond.

Met de eigenaren van de koopwoningen wordt individueel gesproken, zij blijven mogelijk nog wat langer in hun hotel zitten.

In totaal zijn woningen in vier straten ontruimd nadat asbestdeeltjes bleken te zijn vrijgekomen. Het gaat om 185 huishoudens. Vandaag konden de bewoners van de 48 geëvacueerde flatwoningen aan de Marco Pololaan weer terug naar huis. Inmiddels zijn de bewoners van 31 woningen weer thuis. Niemand weigert terug te keren, alleen zijn sommigen met vakantie.

Verder heeft de gemeente besloten het incident intern niet langer aan te duiden als ramp.

“Daar merkt de buitenwereld niets van, maar intern verandert er een aantal zaken in bijvoorbeeld overleggen.”

    • Niels Posthumus