'Tsjiep', zegt de uil. 'Piep', zegt de muis

A young great grey owl enjoys a mouse in the owls' enclosure at the Zoologischer Garten zoo in Berlin on July 31, 2012. Five female great grey owls hatched at the zoo on May 18, 2012. The great grey owl chicks, their parents and conspecifics living at the zoo eat up to 30 mouses every day. In the wild, the animals live in the Northern Hemisphere and have lemmings and voles on their menu. AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE
A young great grey owl enjoys a mouse in the owls' enclosure at the Zoologischer Garten zoo in Berlin on July 31, 2012. Five female great grey owls hatched at the zoo on May 18, 2012. The great grey owl chicks, their parents and conspecifics living at the zoo eat up to 30 mouses every day. In the wild, the animals live in the Northern Hemisphere and have lemmings and voles on their menu. AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE AFP

‘Tsjiep tsjiep tsjiep’, roepen jonge laplanduilen als ze honger hebben. In de Zoologischer Garten in Berlijn krijgt deze jonge laplanduil dan een muis. Hierboven is te zien hoe dat eergisteren ging .

In Berlijn zijn in mei een stuk of vijftien jonge laplanduilen geboren. In het wild leven deze grote uilen (even groot als een oehoe, lengte 70 cm, gewicht ca. 1000 g) in de noordelijke bossen in Siberië. Noord-Europa en Canada, tot aan de poolcirkel. Daar eten ze vooral lemmingen, woelmuizen en eekhoorns – soms een sneeuwhoen.

De Berlijnse uilen hebben één geluk: ze zullen altijd genoeg te eten hebben. In de natuur is verhongering de belangrijkste doodsoorzaak. In de koude bossen kan de muizenstand enorm fluctueren. Natuurlijke vijanden van de grote dieren zijn er nauwelijks.