Tropentheater sluit deuren in 2013

Het Tropentheater in Amsterdam sluit in januari 2013 zijn deuren. Na het wegvallen van de rijkssubsidie krijgt het theater van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) de financiering niet meer rond.

In oktober kreeg het KIT van Buitenlandse Zaken te horen dat het vanaf 2013 geen rijkssubsidie meer ontvangt voor de culturele afdelingen. Het Tropentheater verliest daarmee jaarlijks 1,9 miljoen euro subsidie. Volgens staatssecretaris Knapen heeft de subsidiestop te maken met de bezuinigingen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking.

Zonder de subsidie kan het Tropentheater niet verder. Peter Verdaasdonk, directeur van het Tropentheater en -museum, vindt de timing heel jammer. „We waren slagen voorwaarts aan het maken om rendabeler te exploiteren. Als we meer tijd hadden gehad, hadden we het misschien nog kunnen redden.”

Het Tropentheater, in 1975 geopend onder de naam het Soeterijn, brengt concerten, voorstellingen en films uit niet-westerse landen en de randen van Europa. Bekende artiesten als Youssou N’Dour en Taraf de Haïdouks maakten er hun debuut.

Voor 25 medewerkers wordt nu ontslag aangevraagd. De voorstellingen van het Tropentheater gaan nog door tot 1 januari.