Tegeltjeswijsheden

The Gaslight Anthem: Handwritten

pop ***

De getatoeëerde rockers van The Gaslight Anthem verdienen hun plaats op het grote Alphapodium op Lowlands. Daar valt geen speld tussen te krijgen. De groep uit New Jersey rockt als een trein en brengt het publiek in beweging met doorleefde muziek en stoere teksten. Voor zanger Brian Fallon is er geen ontkomen aan: zijn stem lijkt op die van Bruce Springsteen en ook zijn teksten zijn schatplichtig aan The Boss. Het vierde album Handwritten staat weer bol van Springsteenismen: vrijheid is een auto met een tank vol gas en de stad wringt het bloed uit de ziel van de hardwerkende man, die leeft voor het weekend wanneer hij zijn schatje in haar mooiste jurk kan zien dansen. Producer Brendan O’Brien heeft die nobele emoties gevangen in een gelikte punkrocksound, die er op sommige punten in slaagt om de opwinding van hun concerten te vangen. Het galmende ‘whoa-ho’ uit het titelnummer kan zo worden meegezongen, net als de refreinen over grote verlangens en harde waarheden die Fallon als tegeltjeswijsheden uit zijn mouw schudt. Ze stapelen cliché op cliché; altijd net iets banaler dan de echte Springsteen.

    • Jan Vollaard