Steeds meer meldingen van fysieke en verbale agressie in vliegtuigen

Personeel van luchtvaartmaatschappijen krijgt steeds vaker te maken met geweld. Foto Hollandse Hoogte / Thomas Schlijper

De bemanning van vliegtuigen lijkt steeds vaker te maken te krijgen met fysieke en verbale agressie. Het aantal geregistreerde incidenten aan boord steeg vorig jaar namelijk naar 1600, tien procent meer dan in 2009. Dat laten de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen weten, zo schrijft het AD vanochtend.

Ook het aantal gevallen waarbij agressievelingen aan boord moeten worden overmeesterd door de bemanning lijkt toe te nemen. Dit jaar werd zo’n incident al acht keer geregistreerd, evenveel als in heel 2011.

‘Paralellen met agressie in ov en op straat’

Ton Scherrenburg, voorzitter van vakbond van cabinepersoneel VNC zegt in een reactie:

“Overlast en geweld nemen duidelijk toe. Wij zien een parallel met de agressie in het openbaar vervoer en op straat.”

De bond pleit ervoor dat reizigers die op de luchthaven al lastig zijn kunnen worden geweerd uit vliegtuigen. “Op de luchthaven is vaak al te merken dat iemand zich gaat misdragen.”

‘Drank is belangrijke oorzaak van toegenomen agressie’

Scherrenburg denkt dat alcohol een belangrijke oorzaak is van de toegenomen agressie in de vliegtuigen. Hij zou willen dat er iets gedaan wordt aan de verkoop van drank op Schiphol:

“Bij agressie en overlast is er vaak drank in het spel. Schiphol lijkt tegenwoordig wel één grote bar. Maar de kans dat daaraan iets wordt gedaan, is klein.”

De marechaussee op Schiphol zegt in een reactie in het AD de toename van het aantal incidenten te betreuren. Een woordvoerder wijst er in de krant op dat de marechaussee ieder jaar 1500 stewardessen en ander cabinepersoneel traint om ze weerbaar te maken tegen agressie in de lucht.

    • Pim van den Dool