Spaanse regio's weigeren te voldoen aan bezuinigingseisen vanuit Madrid

Vier Spaanse regio’s die diep in de schulden zitten, weigeren te voldoen aan de harde bezuinigingen van de Spaanse centrale overheid. Het gaat om Catalonië, Andalusië, Asturië en de Canarische Eilanden.

Dit bleek na een bijeenkomst van afgevaardigden van zeventien Spaanse regio’s. De overige dertien stemden wel in met de eis van de centrale overheid om hun begrotingstekort in 2013 terug te brengen tot 0,7 procent.

Catalonië boycotte de bijeenkomst in zijn geheel. Het verzet tegen de eis van 0,7 procent werd gisteren geleid door de leider van de regio Andalusië, José Antonio Grinan. Hij verliet uit protest de bijeenkomst voortijdig en stelde dat de Spaanse regering wil dat zijn Andalusië drie miljard euro extra bezuinigt. Hij zei: „Dat is onmogelijk, tenzij we scholen en ziekenhuizen sluiten.”

Minister van Financiën Cristobal Montoro vertrouwt er echter op dat de regio’s hun tekorten terugbrengen. Volgens hem kunnen de regio’s daar bij wet toe worden verplicht.

Het terugbrengen van het Spaanse tekort wordt als cruciaal gezien om de leenkosten voor de schatkist omlaag te brengen. NRC