Schunnige liedjes

The King’s Singers: Royal Rhymes and Rounds

klassiek ****

Vergeleken met de eindeloze medley van Britse popsongs was het aandeel oudere muziek bij de opening van de Olympische Spelen toch wat bescheiden. Maar dat Groot-Brittannië al honderden jaren een rijke (vocale) muziektraditie kent, bewijst een nieuwe cd van The King’s Singers. Royal Rhymes and Rounds werd speciaal samengesteld voor het diamanten jubileum van koningin Elizabeth II. Het is meteen een mooie Britse muziekgeschiedenisles. Zo bleek koning Hendrik VIII zelf geen onverdienstelijk componist, en waren in zijn tijd schunnige liedjes als Blow thy horn, hunter kennelijk erg populair. Meer devoot is de selectie rond Elizabeth I, waar melancholie en verheerlijking bij John Hilton en Ellis Gibbons prachtig samengaan. Koningin Victoria wordt onverbloemd patriottistisch vertegenwoordigd door componisten Parry en Elgar. Voor de kroning van de huidige koningin schreef Britten in 1953 nog een opera. Het hoorcollege van de zeven glashelder zingende mannen wordt samengevat in een spottend nieuw werk van Paul Drayton, A Rough Guide to the Royal Succession. Conclusie: „It’s just one damn king after another.”

    • Floris Don