Roeiers vier zonder bereiken finale - nederlaag voor Schuil en Nummerdor

De Nederlandse roeiers in de vier zonder bereikten vanochtend de finale. Foto AFP / Francisco Leong

De roeiers van de vier zonder eindigden vanochtend in de halve finale op de derde plaats en plaatsten zich daarmee voor de finale. Richard Schuil en Reinder Nummerdor verloren hun derde wedstrijd bij het beachvolleybal, maar waren al verzekerd van een plek in de volgende ronde.

Roeiers Boaz Meylink, Kaj Hendriks, Mechiel Versluis en Ruben Knab moesten in de halve finale op Lake Eton Dorney Australië en Groot-Brittannië ver voor zich dulden. In de strijd om de derde plaats wisten de roeiers echter Italië en Wit-Rusland achter zich te houden. De finale wordt zaterdag gevaren.

De lichte dubbeltwee slaagde er later vanochtend niet in de finale te halen. Rianne Sigmond en Maaike Head eindigde in de halve finale als vijfde. De e Chinezen kwamen in 7.10,39 als eerste over de finish. De Denen en Australiërs plaatsten zich als tweede en derde ook voor de finale.

Nederlaag Schuil/Nummerdor blijft zonder gevolgen

Nummerdor en Schuil verloren hun derde en laatste duel in poule E met 14-21, 18-21 van Martins Plavins en Janis Smedins uit Letland. Omdat Nummerdor en Schuil al zeker waren van een plaats in de achtste finales blijft de nederlaag zonder grote gevolgen.

Nummerdor en Schuil maakten in hun vorige partij tegen de Duitsers Jonathan Erdmann en Kav Matysik nog een uitstekende indruk, maar tegen het koppel uit Letland konden ze dat niveau geen moment benaderen. In de tweede set kwamen ze weliswaar terug van 8-14 tot 15-16, maar dat bleek niet genoeg om Plavins en Smedins serieus te verontrusten.

Met drie zeges uit evenveel duels gaan Plavins en Smedins als groepswinnaar naar de knock-outfase. Nummerdor en Schuil moeten als nummer twee in de volgende ronde rekening houden met een zwaardere tegenstander.

Uitstekend begin judotoernooi voor Henk Grol

Judoka Henk Grol begon vanochtend uitstekend aan zijn olympisch toernooi en plaatste zich eenvoudig voor de tweede ronde in de klasse tot 100 kilogram door Dominic Dugasse uit de Seychellen te verslaan. Al na iets meer dan een minuut had Grol de partij met ippon in zijn voordeel beslist.

Grol, die is in zijn gewichtsklasse als tweede is geplaatst, won vervolgens ook zijn partij in de tweede ronde gemakkelijk van de Braziliaan Luciano Correa met waza-ari. Vier jaar geleden pakte Grol in Peking een bronzen medaille.

Grol wist tegen Correa geen succesvolle worp in te zetten, maar door straffen wegens passiviteit sneed de Braziliaan zichzelf in de vingers. De Nederlander verdedigde zijn voorsprong met verve en zag zijn kwartfinaleplaats niet in gevaar komen.

In het vrouwentoernooi tot 78 kilogram mocht Marhinde Verkerk direct in de tweede ronde beginnen. Zij verraste door de Japanse Akari Ogata te verslaan en staat daardoor ook in de kwartfinales. Verkerk won met een waza-ari.

    • Pim van den Dool