Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Mensenrechten

Radicale moslims: maakster docu kleedt zich als goedkope prostituee

Sharia4Belgium, een extreem radicale moslimorganisatie onder omstreden leiderschap, heeft voor commotie gezorgd door een documentairemaakster uit te maken voor “goedkope prostituee”. De 25-jarige studenten Sofie Peeters maakte een film over seksisme op de Brusselse straten waaraan vooral allochtone jongeren zich schuldig maken.

Beeld uit de documentaire 'Femme de la Rue' waarop Peeters wordt bejegend.

Sharia4Belgium, een extreem radicale moslimorganisatie onder omstreden leiderschap, heeft voor commotie gezorgd door een documentairemaakster uit te maken voor “goedkope prostituee”. De 25-jarige studente Sofie Peeters maakte een film over seksisme op de Brusselse straten waaraan vooral allochtone jongeren zich schuldig maken.

Op nrcnext.nl ontspon zich gisteren een felle discussie over het afstudeerproject Femme de la Rue. In een kwartier durende reactie van Sharia4Belgium wordt Peeters afgeschilderd als een aandachttrekster die “halfnaakt op straat loopt”, “zich kleedt als een goedkope prostituee” en “haar gezicht schildert als een clown”.

http://youtu.be/x_SB8NVQssk

In de docu, die vorige week werd uitgezonden op de Belgische publieke omroep in het programma Terzake, is te zien hoe de studente voortdurend wordt lastiggevallen en aangesproken. De uitzending bracht in België flink wat teweeg en besloten werd om seksistisch gedrag met boetes van 250 euro te bestraffen.

In het artikel ‘Hé pssst, meisje … Geef antwoord, vuile hoer!’ van nrc.next werd gisteren geschreven dat jonge vrouwen kilometers omlopen of verhuizen om de groepen veelal allochtone mannen die hen lastigvallen op straat te mijden. Redacteur Sheila Kamerman:

“En wat blijkt: niet wat een vrouw draagt, maar de wijk waar ze woont maakt het verschil. In bepaalde achterstandswijken worden vrouwen zelfs achtervolgd door opdringerige jongens, die niet weten wat ‘nee’ betekent. Vooral Marokkaanse en Antilliaanse jongeren zouden vrouwen nasissen en –roepen. Dat zou liggen aan de opvoeding. Thuis wordt niet over seks gepraat, de vrouwen zijn bedekt. Maar op straat vliegen de reclamebeelden van halfnaakte vrouwen je om de oren. Dat frustreert.”

Discussieer mee: binnen een dag reageerden al meer dan tweehonderd lezers op het artikel.