PvdA twijfelt of het Griekenland lukt in eurozone te blijven

De Griekse vlag wappert naast een gebouw in Athene. De PvdA betwijfelt of de Griekse regering aan de bezuinigingseisen van Europa zal kunnen voldoen. Foto Reuters / Yorgos Karahalis

De PvdA twijfelt eraan of Griekenland in staat is ooit de bezuinigingen door te voeren die het land met de rest van Europa heeft afgesproken. Dat zei PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk vanochtend tijdens een ingelast debat in de Tweede Kamer over de eurocrisis.

Plasterk heeft er vertrouwen in dat de probleemlanden Spanje en Italië hun best doen om orde op zaken te stellen, maar hij betwijfelt inmiddels of de Griekse regering wel bij machte is hetzelfde te doen. “Je moet je afvragen of de Griekse staat wel voldoende functioneert”, zei Plasterk volgens persbureau Novum.

PvdA weet nog niet of Griekenland uit euro moet worden gezet

Plasterk wilde geen antwoord geven op vragen van andere partijen of Griekenland dan uit de euro moet worden gezet. Hij antwoordde het liefste te zien dat de eurozone intact blijft, maar wees er tegelijkertijd op dat Griekenland een relatief kleine economie is en dat buitenlandse investeerders het grootste deel van de verliezen op Griekenland al hebben genomen.

De PvdA bepaalt pas een standpunt over Griekenland als de zogeheten trojka van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese Unie met zijn rapport over Griekenland komt. Dat gebeurt naar verwachting in september. Aan Spanje en Italië moet de rest van Europa alle mogelijke steun geven, zei Plasterk:

“We moeten de wereld duidelijk maken dat we zullen doen wat nodig is om de euro overeind te houden. Dat kan geld gaan kosten. Geen gemakkelijke boodschap in verkiezingstijd, maar je moet de kiezer een eerlijk verhaal vertellen.”

Andere partijen sluit zich bij kritiek PvdA aan

D66-Kamerlid Wouter Koolmees sloot zich bij Plasterk aan. VVD’er Mark Harbers zei ook “heel veel zorgen” over Griekenland te hebben. CDA-Kamerlid Elly Blanksma toonde zich ook bezorgd. “De rek is eruit, dat is heel duidelijk”, zei Blanksma over Griekenland. PvdA, D66, VVD en CDA steunden tot nu toe de hulp aan Griekenland en andere zwakke eurolanden.

Andere partijen zijn al langer kritisch. “Als je heel lang aan een paard trekt en hij beweegt niet, kun je maar een conclusie trekken. Dat hij dood is”, analyseerde SGP’er Elbert Dijkgraaf. “Het is steeds moeilijker voor te stellen dat Griekenland in de euro blijft”, stelde SP-Kamerlid Ewout Irrgang.

PVV: het is over en uit met de euro

PVV-Kamerlid Tony van Dijck kwam vanochtend als eerste aan het woord in het eurodrebat en zei dat het “over en uit” is met de euro:

“Iedereen probeert paniekerig rust uit te stralen. Maar ze weten dat het te laat is. De Grieken zijn en blijven oplichters. Spanje is reddeloos verloren. De euro is over en uit. De verschillen zijn te groot geworden.”

    • Pim van den Dool