Peru nummer één in cocaïne en valse dollars

Net was bekend geworden dat Peru de meeste cocaïne ter wereld produceert, en nu blijken de Peruanen ook nog eens succesvolle valsemunters. De politie in de hoofdstad Lima is op een enorme voorraad valse dollarbiljetten gestuit, met een waarde van 2,3 miljoen dollar (1,9 miljoen euro).

Criminelen waren van plan geweest om het geld naar de Verenigde Staten te smokkelen, verstopt in Peruaanse souvenirs, zei de politie gisteren. Ze hebben dit jaar al 17 miljoen dollar aan valse biljetten in beslag genomen. Peru is de grootste bron van valse dollars buiten de VS, aldus Amerikaanse cijfers.

De stapels dollars die gisteren aan de media werden getoond, waren nagemaakt door de in Peru beruchte misdaadfamilie Quispe Rodriguez, zei de politie. Twee weken geleden werden andere leden van de familie opgepakt met miljoenen aan valse dollars, euro’s en soles, de munt van Peru.

Valsmunterij is een groot probleem in Peru, waar zelfs muntjes van een paar cent worden nagemaakt. Winkeliers, taxichauffeurs en consumenten letten altijd op of ze geen valse munten of biljetten in hun hand gedrukt krijgen, maar het verschil met echt geld is vaak moeilijk te zien.

De zwarte economie van Peru is groot. Woensdag bleek uit een Amerikaanse rapport dat Peru naar schatting de grootste leverancier is van pure cocaïne, nu Colombia de lijst niet langer aanvoert. Daar is productie in tien jaar met ruim 70 procent gedaald na een intensieve campagne, gesteund door Amerika.

De nummer twee op de lijst, Bolivia, heeft geërgerd gereageerd op de cijfers die deze week werden bekendgemaakt door de Verenigde Naties. De Boliviaanse regering zegt de ranglijst niet serieus te nemen. (BBC, AP)