Overtuigende kiploze kipstukjes

Het pluimveewezen zal het wel betreuren dat de naam ‘kip’ nooit is gedeponeerd: De Vegetarische Slager kan ongestraft zijn vegawaar als ‘kipstukjes’ aan de man brengen. Het hoofdbestanddeel daarvan is Beeter, een nieuwe generatie vleesvervangers. Vriend en vijand van het dierlijk eiwit zijn het er over eens dat het met afstand de meest overtuigende vleesvervanger

Het pluimveewezen zal het wel betreuren dat de naam ‘kip’ nooit is gedeponeerd: De Vegetarische Slager kan ongestraft zijn vegawaar als ‘kipstukjes’ aan de man brengen. Het hoofdbestanddeel daarvan is Beeter, een nieuwe generatie vleesvervangers. Vriend en vijand van het dierlijk eiwit zijn het er over eens dat het met afstand de meest overtuigende vleesvervanger is. Als het er tenminste om gaat dat dat op vlees lijkt. Het bijzondere van Beeter zit hem vooral in structuur en beet. Ze benaderen die van echt vlees verdienstelijk.

Beeter is gemaakt van sojaconcentraat en water, meer niet. Je komt er niet achter hoe het precies gaat, maar er wordt gewerkt met hoge druk en temperatuur. Producenten als De Vegetarische Slager gaan ermee aan de slag en maken er van alles van: gehaktballen, spekjes en zelfs tonijn. Ze geven er smaak aan met aroma’s, marinades en andere toevoegingen. De kipstukjes van de Vegetarische Slager krijgen hun smaak van zout en aroma’s op basis van gistextract.

Gerespecteerde proevers hebben al de loftrompet gestoken over de nieuwe generatie vleesvervangers. Opmerkelijk, in een tijd waarin puur en natuurlijk voorop staan. Liever namaak dan echt, het zou van geen enkel ander product worden geaccepteerd. De Vegetarische Slager komt ermee weg. Voor het goede doel, dat wel. Alles wat bijdraagt aan de vermindering van de consumptie van dierlijk eiwit verdient onze steun.

Deze kipstukjes gebruik je als blokjes kipfilet. Ze lijken nog het meest op de stukjes vlees die je van een gare soepkip plukt. In dat opzicht ogen ze kippiger dan kipfiletblokjes, die hun dierlijke afkomst lijken te ontkennen.

In een gerecht dragen de kipstukjes wel bij aan de structuur en de beet, maar weinig aan de smaak. Maar geldt dat ook niet voor het gemiddelde kipfiletje?

De kipstukjes zijn onder andere verkrijgbaar bij biologische winkels. Ze liggen daar in de diepvries. Verkoopadressen zijn te vinden op de website van De Vegetarische Slager.

Bereid de rijst of de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Roerbak de kipstukjes zes minuten in een eetlepel bakolie. Laat de laatste twee minuten 25 gram currypasta meebakken. Giet de kokosmelk erbij en laat alles nog een minuut of vijf zachtjes pruttelen. Breng zo nodig verder op smaak met peper en zout.

Verhit in een andere pan een eetlepel bakolie en roerbak hierin de gemengde groenten met de rest van de currypasta.

Verdeel de rijst of de mie over twee borden. Leg de nepkipcurry er bovenop en bestrooi met fijngeknipte koriander. Schik de geroerbakte groenten ernaast.

Zeg niets over de nepkip aan de tafelgenoten. Knappe jongen, die het uit eigen beweging opmerkt.

Nepkipcurry

Voor twee personen:

50 g rode currypasta

160 g ‘kip’stukjes

2 dl kokosmelk

400 g gemengde groenten naar eigen keuze of een zak wokgroenten (met bijvoorbeeld paksoi, rode ui, Chinese kool, taugé en sugarsnaps)

2 el bakolie

peper, zout

rijst of mie, naar genoegen

1 el fijngeknipte koriander