Judoka’s stellen teleur: Grol en Verkerk sneuvelen in de kwartfinale

Henk Grol slaagde er vanmiddag niet in door te dringen tot de halve finales. Hij kan nu nog maximaal brons halen. Foto AFP / Johannes Eisele

De gouden olympische droom van judoka Henk Grol is voorbij. De Nederlander werd vanmiddag in de kwartfinale uitgeschakeld door de Duitser Dimitri Peters, maar maakt nog wel kans op brons. Ook Marhinde Verkerk wist haar kwartfinalepartij niet te winnen.

Grol zag veel van zijn grote concurrenten in de eerste rondes sneuvelen en leek daarom een uitgelezen kans te hebben op goud. De Duitser Peter bleek echter andere plannen te hebben. Hij nam met ongeveer een halve minuut op de klok een zwakke aanval van Grol goed over, gooide de Nederlander half op z’n rug en scoorde daarmee een waza-ari. Die achterstand wist de Veendammer niet meer weg te poetsen.

Judoka Henk Grol begon vanochtend uitstekend aan zijn olympisch toernooi en plaatste zich eenvoudig voor de tweede ronde in de klasse tot 100 kilogram door Dominic Dugasse uit de Seychellen te verslaan. Al na iets meer dan een minuut had Grol de partij met ippon in zijn voordeel beslist.

Grol, die is in zijn gewichtsklasse als tweede is geplaatst, won vervolgens ook zijn partij in de tweede ronde gemakkelijk van de Braziliaan Luciano Correa met waza-ari. Grol wist tegen Correa geen succesvolle worp in te zetten, maar door straffen wegens passiviteit sneed de Braziliaan zichzelf in de vingers. De Nederlander verdedigde zijn voorsprong met verve en zag zijn kwartfinaleplaats niet in gevaar komen.

Vier jaar geleden pakte Grol in Peking de bronzen medaille. Hij treedt nu later vanmiddag aan in de herkansing. Als Grol de herkansing wint, mag hij later vanmiddag aantreden in de wedstrijd om het brons.

Verkerk moet meerdere erkennen in Gibbons

Marhinde Verkerk, die in de tweede ronde verraste door de Japanse Akari Ogata met waza-ari te verslaan, verloor vanmiddag ook haar partij in de kwartfinales. Ze begon als favoriete tegen de Britse Gemma Gibbons, maar Gibbons scoorde op het allerlaatste moment ook een waza-ari.

Voor Verkerk geldt hetzelfde als voor Grol: ze gaat nu naar de herkansing en maakt nog kans op de bronzen medaille.

    • Pim van den Dool