Ontsnappen aan stress? De Culturele Apotheek helpt

‘Wat houdt u op dit moment bezig?” vraagt een vriendelijke apotheker in witte doktersjas. Achter een geïmproviseerd scherm stort een patiënt meteen zijn hart uit over drukte op het werk. De apotheker zoekt snel een remedie. „Wilt u meer over stress lezen? Of er liever helemaal aan ontsnappen? Houdt u van thrillers? Of meer van poëzie?”

Ter plekke schrijft de farmaceut een hoogstpersoonlijk boekenrecept voor met twee heilzame titels. Onderaan staan opmerkingen over de juiste dosering, het beste tijdstip van inname en eventuele bijwerkingen.

Akke Visser en Marije Wilmink reizen met hun Culturele Apotheek langs bibliotheken, festivals en congressen. Voor alle vragen en behoeftes verstrekken ze recepten. Geen medicijn of workshop, maar een literaire tip moet hun cliënten er bovenop helpen.„We koppelen wat mensen bezighoudt aan hun leesvoorkeur”, vertelt initiatiefnemer Visser. „Op die manier willen we ze passende stof tot nadenken aanbieden.”

Het idee voor een Culturele Apotheek deed Visser op in Londen. The School of Life poogt daar mensen met literatuurtips te genezen. Toch zijn Visser en Wilmink psychologen noch literatuurwetenschappers. „Wel zijn we enorme lezers. We verslinden niet alleen heel veel boeken, maar ook recensies en boeken óver boeken.”

Naast korte spreekuren houdt de Culturele Apotheek op afspraak uitgebreide consultaties. „Mensen denken vaak helemaal niet na over waarom ze lezen wat ze lezen. In deze drie kwartier durende gesprekken gaan we meer de diepte in. We lopen langs iemands leesgeschiedenis en bespreken de onderwerpen die hem of haar op dat moment bezighouden.” Ongeveer een week na het consult mailt de Culturele Apotheek een lijst met tien boekentips en uitleg over wat die boeken voor de patiënt kunnen betekenen.

Leven kunnen Visser en Wilmink er niet van. Naast de Culturele Apotheek werken ze als projectmanager en redacteur. Ooit hopen ze een eigen apothekerswinkel te runnen. „We zouden graag een vaste plek willen hebben, waar mensen altijd met al hun culturele vragen terechtkunnen. Gastapothekers zouden kunnen adviseren over beeldende kunst, theater en film.”

„We zouden ook graag bij scholen, bejaardentehuizen en gevangenissen langsgaan. Veel mensen lezen boeken uit de top-10, maar wij willen adviseren wat echt bij hen past.”

Joke Beeckmans

Op 25 augustus geeft de Culturele Apotheek advies op het Spijkenisse Festival. In september is de apotheek onder meer op Into the Great Wide Open.

    • Joke Beeckmans