Onderzoeksraad gaat Odfjell doorlichten

De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat de situatie bij het tankopslagbedrijf Odfjell in Rotterdam onderzoeken.

Rotterdam. Er komt een breed onafhankelijk onderzoek naar de veiligheid van de Odfjell-terminal in Rotterdam. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die eerder ook de brand onderzocht bij Chemie-Pack in Moerdijk, januari vorig jaar.

De raad heeft tot onderzoek besloten „naar aanleiding van een aantal incidenten, de recente stillegging en de aanhoudende onrust rond het bedrijf”. Een woordvoerder voegt daaraan toe dat het onderzoek binnen negen maanden moet zijn afgerond.

De productie van het tankopslagbedrijf Odfjell in de Rotterdamse haven werd afgelopen weekeinde stilgelegd naar een lange reeks incidenten die steeds meer vragen opwierpen over de veiligheid van de installaties van Odfjell. Dinsdag werd algemeen directeur Geert Eijsink ontslagen en een interim-directeur aangesteld om orde op zaken te stellen.

Het milieubedrijf Rotterdam (DCMR) liet tien dagen geleden onder bestuursdwang een aantal tanks leeghalen, omdat niet kon worden gegarandeerd dat ze veilig waren. De druk op Odfjell was sinds begin dit jaar sterk opgevoerd nadat een aantal ernstige incidenten aan het licht was gekomen. Vorig jaar meldde een anonieme klokkenluider dat er grote hoeveelheden butaangas waren ontsnapt. De afgelopen dagen is van verschillende kanten sterk aangedrongen op onafhankelijk onderzoek. NRC