Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Obama roept CIA in geheim verdrag op om Syrische rebellen te steunen’

Rebels from the "Tawheed Brigade" in Tal Rifaat, north of Aleppo, prepare to leave for battle against the Syrian army in Aleppo, early on August 2, 2012. Syrian President Bashar al-Assad said that the army was fighting for the nation's future as UN officials said the regime was using fighter jets against rebels armed with tanks. TOPSHOTS AFP PHOTO / AHMAD GHARABLI
Rebels from the "Tawheed Brigade" in Tal Rifaat, north of Aleppo, prepare to leave for battle against the Syrian army in Aleppo, early on August 2, 2012. Syrian President Bashar al-Assad said that the army was fighting for the nation's future as UN officials said the regime was using fighter jets against rebels armed with tanks. TOPSHOTS AFP PHOTO / AHMAD GHARABLI Syrische rebellen maken zich nabij Aleppo op voor de strijd. Foto AFP / Ahmand Gharabli

President Obama zou in een geheim verdrag toestemming aan inlichtingendienst CIA en andere agentschappen hebben verleend om Syrische rebellen in de strijd tegen president Assad te steunen.

Amerikaanse regeringsfunctionarissen verklaarden tegenover CNN dat het verdrag in de afgelopen maanden is opgesteld. Wat de staatsleider precies onder de steun verstaat, is niet bekend, maar mogelijk gaat het om het leveren van communicatiemiddelen.

Vorige week besloot het Amerikaans ministerie van Financiën de in Washington gesitueerde Washington Syrian Support Group toe te staan om financiële steun te verlenen aan het Vrije Syrische Leger. Maar het zenden van militair materiaal naar het conflictgebied is tot op heden niet toegestaan.

Geweld houdt aan


Het geweld in het onrustige Syrië blijft toenemen. Vanochtend kwamen er berichten over een nieuw bloedbad nabij Damascus, terwijl de VN een escalatie van geweld in de grote stad Aleppo signaleerden. Daarbij zijn volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechtenzijn 43 mensen gedood. Een aantal daarvan zou zijn geëxecuteerd.

Het aantal mensen dat iedere dag sneuvelt bij het geweld in Syrië blijft volgens bronnen rond de oppositie toenemen. Bij de gevechten van gisteren zijn volgens verschillende oppositiegroepen tussen de 135 en 170 doden gevallen. De afgelopen weken hebben zo’n 200.000 mensen de stad Aleppo ontvlucht.