Nieuwe regering Egypte krijgt vorm, ‘schoon’ gezicht op ministerspost Justitie

Een van de zwaarste taken voor Mekky zal zijn de kwestie rond opgesloten demonstranten. Protesten voor de bekende Tora gevangenis in Kairo gaan nog steeds door. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

De Egyptische rechter van het Hof van Beroep Ahmed Mekky zegt de nieuwe minister van Justitie te zijn. Hij zou later vandaag worden ingezworen in het eerste kabinet van de nieuwe president Mohamed Morsi.

De regering is samengesteld door de relatief onbekende premier Hisham Kandil, een technocraat uit de irrigatie-industrie, en ruimt redelijk wat plek in voor de onder Hosni Mubarak verboden maar invloedrijke Moslimbroederschap. Kandils aanstellingen hebben wel al kritiek gekregen van non-islamisten die in het nieuwe kabinet geen afspiegeling van de samenleving zien.

‘Gerechtigheid en onafhankelijkheid’

De post van minister van Justitie in Egypte werd zoals wel meer posten tijdens het Mubaraktijdperk als corrupt gezien. Maar Mekky verdiende aanzien met vonnissen die niet in het voordeel waren van de oude regerende elite.

“Mijn belangrijkste doel is gerechtigheid en onafhankelijkheid van het justitiële apparaat te bewerkstelligen.”

Mekky was een van de rechters die fraude bij verkiezingen, die hielp Mubarak dertig jaar aan de macht te houden, aan de kaak stelde. Hij steunde openlijk de terugkeer van het eerder gekozen parlement waarin de populaire moslimpartijen volop vertegenwoordigd waren. De Opperste Militaire Raad stuurde de regering eerder naar huis.

Oude en nieuwe gezichten

Een deel van de gevestigde orde hield wel zijn baan in de nieuwe regering. De ministers van Financiën, Buitenlandse Zaken en Binnenlandse Zaken zijn carrièrepolitici die onder Mubarak al aan de slag waren.

De minister van Onderwijs wordt geleverd door de Moslimbroederschap. Ook de ministeries die begaan zijn met huisvesting en jeugdzaken worden door moslimpartijen geleverd. De post van minister van Defensie blijft in handen van de bekende veldmaarschalk Mohamed Hussein Tantawi, hoofd van de Opperste Militaire Raad.

    • Jules Seegers