Nederlandse vrouwenacht pakt brons - deceptie voor lichte vier zonder

De vrouwenacht roeide vanmiddag overtuigend naar de bronzen medaille. Foto AFP / Francisco Leong

De vrouwenacht heeft vanmiddag in de finale de bronzen medaille gehaald. De lichte vier zonder bij de mannen stelde teleur en eindigde als zesde en laatste in de finale.

Jacobine Veenhoven, Nienke Kingma, Chantal Achterberg, Sytske de Groot, Roline Repelaer, Claudia Belderbos, Carline Bouw, Annemiek de Haan en stuurvrouw Anne Schellekens lagen na het eerste kwart zelfs op de tweede plaats. Canada bleek echter net te sterk en eindigde achter het ongenaakbare Amerikaanse team als tweede.

De Vrouwen Acht zorgt voor de eerste medaille deze Spelen voor de Nederlandse roeiploeg. Zaterdag doet de vier zonder bij de mannen nog een gooi naar de prijzen. Vier jaar geleden veroverde de Vrouwen Acht in Peking nog een zilveren medaille.

In totaal staat Nederland nu op een gouden, een zilveren en twee bronzen medailles. Dat is goed voor de zeventiende plaats op de medaillespiegel.

Bekijk hieronder het laatste deel van de bronzen race van de Vrouwen Acht terug:

Deceptie voor lichte vier zonder in finale

Roel Lievens, Tim Heijbrock en de broers Vincent en Tycho Muda waren in de finale van de lichte vier zonder kansloos en kwamen als laatste over de finish. Zuid-Afrika pakte verrassend het goud.

De Zuid-Afrikanen waren in een spannende finale minder dan een halve seconde sneller dan de Britten. Nummer drie Denemarken finishte 32 honderdste achter de winnaars. De Nederlanders lagen vanaf het begin op een ruime achterstand en kregen het niet voor elkaar om aan te sluiten bij de rest. Ze finishten uiteindelijk een kleine negen seconden achter de Zuid-Afrikanen.

‘Zware’ vier zonder bereikt finale

De roeiers van de vier zonder eindigden vanochtend in de halve finale op de derde plaats en plaatsten zich daarmee voor de finale van zaterdag. De lichte dubbeltwee slaagde er later vanochtend niet in de finale te halen. Rianne Sigmond en Maaike Head eindigde in de halve finale als vijfde.