Nederlanders in Londen

Zeilster Marit Bouwmeester heeft gisteren de zesde race in de Laser Radial-klasse gewonnen. De 24-jarige Friezin stijgt in het klassement naar de derde plaats. Ze volgt respectievelijk op zeven en vijf punten van de Ierse Annalise Murphy en de Belgische Evi van Acker. Eerder op de dag eindigde Bouwmeester in de vijfde race op een teleurstellende zesde plaats. Morgenmiddag staan de zevende en achtste race op het programma. Rutger van Schaardenburg kwam in zijn zesde race in de Laser Radial-klasse niet verder dan de veertiende plaats. Eerder op de dag werd hij in de vijfde race al elfde, waardoor hij nu de twaalfde plek inneemt in het klassement.

De Nederlandse hockeyers hebben gisteren hun tweede groepswedstrijd gewonnen. Mink van der Weerden was tegen België met zijn strafcorner tweemaal doeltreffend. De verdediger doet met zijn snaarstrakke stafcorner langzaam de gepasseerde specialist Taeke Taekema vergeten. Bob de Voogd maakte de 3-1 vlak voor tijd. Nederland lijkt in poule A met Duitsland te strijden om een plaats bij de laatste vier. De grote vraag is wie Australië ontloopt in de halve finales. Door met ruimere cijfers van België te winnen dan Duitsland heeft Nederland daarin alvast een belangrijke stap gezet. De ploeg van bondscoach Paul van Ass moet nog spelen tegen de drie sterkste tegenstanders in de poule.

Windsurfer Dorian van Rijsselberge heeft gisteren ook de derde race in de RS:X-klasse gewonnen. De Nederlander won opnieuw met overmacht en staat stevig aan kop. Nummer twee Julien Bontemps uit Frankrijk kwam 33 seconden na Van Rijsselberge over de finish. In de vierde race eindigde de Nederlandse vlaggendrager gisteren als tweede.

Badmintonster Yao Jie is in de achtste finale uitgeschakeld. De Indiase Saina Nehwal, de nummer vier van de wereld, was te sterk voor de 35-jarige Nederlandse. Yao verweerde zich sterk, maar verloor met 21-14 en 21-16. In de eerste set ging Yao tot 4-4 gelijk op. Daarna zette de 22-jarige Nehwal de wedstrijd naar haar hand. Ze liep uit tot 14-5 en kreeg bij 20-10 haar eerste setpunt. Yao won vier punten op rij voordat de Indiase alsnog de set pakte. In het begin van de tweede set zette Yao de goede lijn van het einde van de eerste door. Maar bij 5-5 pakte Nehwal een voorsprong van drie punten, hield die lang in stand en won de set.

De roeiers van de mannendubbeltwee hebben zich gisteren niet weten te plaatsten voor de finale. Meindert Klem en Nanne Sluis eindigden als laatste in hun race in de halve finale.